Business Hi-Tech

Austriecii de la Romsys au recrutat un director general de la Softwin

Austriecii de la Romsys au recrutat un director general de la rivalul Softwin

Gunther Meyringer (foto st.) afirma ca Horatiu Berdila, fostul director comercial al Ascenta, si-a preluat functia la inceputul acestui an

18.01.2009, 17:54 597

Romsys, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala a integratorilor IT, l-a recrutat in functia de director general pe Horatiu Berdila, fostul director comercial al Ascenta, divizia de servicii si consultanta IT a grupului Softwin controlat de omul de afaceri Florin Talpes.

Operatiunile Romsys au fost conduse pe parcursul anului trecut de catre echipa de management a fondului austriac New Frontier Holding (NFH), care a cumparat Romsys de la omul de afaceri Marius Cojanu la sfarsitul lui 2007.
Branislav Vujovic, directorul executiv al NFH, ocupa functia de presedintele al Romsys, in timp Gunther Meyringer (CTO pentru NFH) este CEO-ul Romsys din martie 2008, atunci cand l-a inlocuit in functie pe Florian Semen.
"Atunci cand am preluat conducerea Romsys, am demarat in paralel procesul de cautare a unui director general roman, proces care a fost finalizat la sfarsitul lui 2008. Incepand cu luna ianuarie, Horatiu Berdila de la Ascenta s-a alaturat echipei Romsys pe aceasta pozitie", a declarat Gunther Meyringer. "Recrutarea unui roman in functia de director general va consolida echipa de management a Romsys. Horatiu Berdila va avea intreaga responsabilitate manageriala a companiei, in timp ce echipa NFH - respectiv eu si Branislav Vujovic - va continua pe linia de dezvoltare strategica a Romsys, precum si in identificarea unor noi oportunitati de business".
Trecerea de la Ascenta la Romsys reprezinta pentru Berdila o evolutie importanta in cariera, intrucat el va administra un business de peste doua ori mai mare. Ascenta a raportat o cifra de afaceri de 10 mil. euro in anul fiscal incheiat la 31 martie 2008 si isi prognozase un ritm de crestere anual situat intre 20 si 40%. Rulajul Romsys pe anul trecut este estimat de catre oficialii companiei la putin peste 25 mil. euro.
Berdila va avea, de asemenea, un numar mult mai mare de angajati in subordine. Ascenta numara la sfarsitul anului trecut aproximativ 100 de salariati. Prin contrast, Romsys are circa 250 de persoane.
Gunther Meyringer a precizat ca afacerile Romsys pe 2008 ar putea depasi pragul de 25 mil. euro, in crestere cu 3% fata de nivelul de 24,39 mil. euro consemnat in 2007.
"Nu am finalizat auditul pe 2008, insa informatiile preliminare indica o crestere de 3% comparativ cu 2007, precum si o crestere a profitului operational", a spus el, fara a oferi alte detalii. Romsys a avut un profit net de 4,11 mil. euro in 2007.
Compania estimase insa un avans de 15%-20% al rulajului pe 2008. Meyringer a precizat ca unul dintre factorii care au determinat evolutia in descrestere a businessului este indentificarea unor linii de business pe care compania a decis sa nu le mai urmareasca, reducand investitiile si determinand o scadere de circa 10% a veniturilor. "Aceasta decizie are insa un impact pozitiv asupra profitabilitatii Romsys si a perspectivelor companiei pe termen lung."
Al doilea factor, explica CEO-ul Romsys, tine de amanarea sau anularea unor proiecte pe segmentul solutiilor ERP (de planificare a resurselor intreprinderilor), in special in zona industriala (producatorii de otel).
"Cu toate acestea, suntem pe crestere si am inregistrat chiar un avans de peste 50% pe anumite segmente, cum ar fi pe partea de solutii de business, respectiv retelistica si comunicare. Per ansamblu, suntem satisfacuti de procesul de tranzitie al Romsys, in special datorita faptului ca am reusit sa castigam si un numar semnificativ de clienti noi", a adaugat Meyringer.
In ceea ce priveste planurile pe 2009, Romsys si-a dezvoltat doua strategii de business care iau in calcul pe de o parte cresterea afacerilor, pe de alta parte mentinerea trendului de descrestere.
"Climatul economic actual va schimba orice plan sau estimare de acum doi-trei ani. Ne asteptam ca regiunea Europei Centrale si de Est, precum si Romania sa fie afectate de incetinirea economiei globale. Am dezvoltat aceste doua scenarii si monitorizam si ne aliniem investitiile de la un trimestru la altul. Evaluarea deciziilor se realizeaza chiar saptamanal", explica Meyringer, care nu a oferit o estimare asupra evolutiei cifrei de afaceri.
El a mai spus ca Romsys nu a luat in calcul inghetarea angajarilor sau a salariilor si va continua sa investitiile in zonele strategice de business. Principalele linii de dezvoltare ale companiei sunt instalarea de bancomate (ATM), implementarea solutiilor SAP si suportul tehnic pe partea de infrastructura.
"Ne mentinem in continuare numarul de 230-250 de angajati, dar am schimbat structura departamentelor. Am trecut, asa cum ne-am propus, de la sistemul anual de acordare a primelor la unul trimestrial, iar feedbackul din partea angajatilor a fost unul foarte bun", a precizat Meyringer. Compania a ales sa isi schimbe structura interna de compensatii in incercarea de fidelizare a angajatilor. Rata turnover-ului de personal se situa la aproximativ 20%, iar unul dintre obiectivele lui Meyringer a fost diminuarea acestei cifre.
Compania austriaca New Frontier Holding, care intentioneaza sa creeze prin achizitii unul dintre cei mai mari furnizori de servicii IT din Europa Centrala si de Est, a preluat in 2007 integral compania Romsys, companie fondata in 1993 de omul de afaceri Marius Cojanu.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO