Business Hi-Tech

Benq, sfatuita sa se indrepte catre Asia

24.10.2006, 18:17 11

Benq, cel mai mare producator taiwanez de echipamente mobile de telecomunicatii, ar trebui sa abandoneze obiectivele pe plan mondial si sa incerce sa se impuna pe piata din Asia, au afirmat investitorii companiei, citati de Bloomberg.
Benq ar putea raporta pentru trimestrul trei piederi de 4 mld. dolari taiwanezi (95 mil. euro), ca urmare a veniturilor afectate de achizitia din 2005 a diviziei de telefoane mobile a Siemens. Luna trecuta, divizia din M?nchen a intrat in procedura de faliment, dupa ce Benq a declarat ca nu va mai finanta divizia, care a produs companiei pierderi de aproximativ 1,1 mld. $ (870 mil euro).
Piata de telefoane mobile din Asia se dezvolta de cinci ori mai rapid decat cea din Statele Unite, in conditiile in care in China si India apar lunar 10 milioane de utilizatori. Totusi, Benq se confrunta cu o puternica concurenta din partea Nokia si Motorola, cei mai mari producatori de echipamente portabile de telecomunicatii din lume. Acestea intentioneaza sa se impuna pe pietele emergente cu modele comercializate la preturi sub 20 de dolari (15,6 euro).
Cota de piata la nivel global al Benq a scazut in trimestrul doi la 3,2% fata de cele 3,5 procente din piata inregistrate in primul trimestru, in timp ce la sfarsitul anului trecut detinea 4,7%.
Dupa achizitia Siemens de catre Benq Mobile, oficialii taiwanezi se asteptau sa scada cu 500 mil. dolari (400 mil. euro) costurile de productie si sa castige o suma similara din vanzari pana in cursul acestui an. Insa Benq a raportat de-a lungul a trei treimestre consecutive pierderi ca urmare a costurilor ridicate de marketing si a amanat de mai multe ori lansarea unor modele noi de telefoane. Aceasta a condus la deprecierea in ultimele 12 luni cu 39% a cotatiei titlurilor companiei.
Kevin Chang, analist la JP Morgan Chase, estimeaza ca fara divizia germana vanzarile anuale ale companiei vor scadea la aproximativ 120 - 130 mld. dolari taiwanezi (2,8 - 3,1 mld. euro), fata de 162,3 mld. dolari taiwanezi (4 mld. euro) raportate in 2005.
Producatorul taiwanez de electronice intentioneaza sa lanseze pana la sfarsitul anului minim trei modele noi de telefoane pentru Asia si Orientul Mijlociu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO