Business Hi-Tech

Bienvenido a DigiMobil: RCS&RDS s-a dus cu telefonia dupa milionul de romani din Spania

Bienvenido a DigiMobil: RCS&RDS s-a dus cu telefonia dupa milionul de romani din Spania

Oferta RCS&RDS pentru romanii din Madrid (foto) sau din alte orase ale Spaniei este o cartela prepaid care permite apeluri la 4 eurocenti/minut.

11.01.2009, 18:11 217

Operatorul telecom RCS& RDS, controlat de miliardarul oradean Zoltan Teszari, a lansat in noiembrie 2008 serviciile de telefonie mobila in Spania, tara in care se afla cea mai mare comunitate de romani plecati la munca in strainatate - 730.000 dupa cifrele oficiale, si un milion conform evaluarilor de pe piata.

Serviciile sunt disponibile in prezent sub forma unei cartele preplatite, care include un credit initial de cinci euro, si care sunt oferite gratuit atat in Spania, cat si in Romania. Conform RCS&RDS, tinta serviciilor lansate de companie o reprezinta romanii a caror familie locuieste in Spania sau romanii care fac des drumuri intre Romania si Spania.
RCS&RDS, care ofera servicii telecom in Romania si alte cinci tari din Europa Centrala si de Est, a lansat telefonia mobila in Spania prin intermendiul companiei Best Spain Telecom, la care a achizitionat anul trecut o participatie minoritara, conform datelor publicate de un portal de informatii financiare din Spania.
Pentru a lansa DigiMobil in Spania RCS&RDS nu a achizitionat o licenta 3G si nici nu a construit propria sa infrastructura telecom asa cum a procedat in Romania, ci a inchiriat serviciile de retea de la un alt operator de teleofnie mobila (Telefonica Moviles). Astfel, RCS&RDS este in Spania furnizor de retele mobile virtuale.
Cartela preplatita RCS&RDS are alocate doua numere de telefon - unul spaniol si altul romanesc. Astfel, cand utilizatorii se afla in Spania vorbesc la tarife mai mici specifice unui numar local si nu ca si cum s-ar afla in roaming, acelasi lucru fiind valabil si in Romania.
Astfel, romanii din Spania pot apela in Romania cu 4 eurocenti pe minut numere de fix sau mobil din reteaua RCS&RDS si cu 10 eurocenti pe minut numere din alte retele mobile. Pentru fiecare apel se plateste un tarif de stabilire a apelului de 5 eurocenti. De pe aceeasi cartela RCS&RDS, romanii pot suna, cand se afla in tara, nelimitat in reteaua RCS&RDS si la tarife de 5 eurocenti catre Digimobil Spania.
RCS&RDS va lansa pana la finele acestei luni sau cel tarziu in luna februarie si un abonament pentru aceasta categorie de clienti, care va avea preturi de 3 si 5 euro pe luna, conform operatorilor de la call-center-ul RCS&RDS.
Pe de alta parte, RCS&RDS nu este nici primul operator care a lansat servicii ce permit alocarea a doua numere de telefon diferite pe o cartela. Zapp, spre exemplu, a lansat anul trecut o extraoptiune ce permite adaugarea unui numar de telefon fix din tari ca Spania si Italia pe langa numarul de telefon mobil din Romania.
Oficialii RCS&RDS nu au putut fi contactati pentru a oferi detalii despre extinderea serviciilor din Spania. Compania nu a facut un anunt oficial privind lansarea DigiMobil in Spania, asa cum nu a anuntat nici lansarea serviciilor de telefonie mobila din Romania. RCS&RDS este cel mai mare operator telecom neafiliat unui grup multinational de pe piata locala, care s-a dezvoltat pe baza unei strategii bazate pe imprumuturi si preturi agresive. La jumatatea anului trecut, RCS&RDS avea in celelalte cinci tari din regiune (Cehia, Croatia, Ungaria, Serbia si Slovacia) peste un milion de clienti pe televiziunea prin satelit si cate 100.000 de clienti pe telefonia fixa si internet.
RCS&RDS estima pentru anul trecut o cifra de afaceri de 700 mil. dolari.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO