Business Hi-Tech

Care este cel mai bun PC portabil low-cost?

Care este cel mai bun PC portabil low-cost?

Click pentru imaginea marita

18.06.2007, 18:24 108

Toti mai multi producatori IT se lanseaza in ultima perioada in lupta pentru portabilele low-cost. Intel si Asustek Computer, cel mai mare producator din lume de placi de baza pentru PC-uri, au prezentat in urma cu mai bine de o saptamana planurile comune pentru productia unui laptop care sa coste aproximativ 199 de dolari destinat sectorului educational din pietele emergente.
Intel, cel mai mare producator mondial de procesoare, ruleaza de mai multi ani programe prin care distribuie laptop-uri copiilor din tarile sarace in curs de dezvoltare, dar inca nu a inceput productia in masa pentru aceasta categorie de dispozitive.
In plus, Intel a mai lansat o noua initiativa - Classmate PC, care ruleaza deja sub forma unor proiecte pilot in tari din Asia, America de Sud, Africa si Europa (Romania, Turcia, Grecia, tarile baltice). Intel a estimat ca numai in Asia vor fi livrate circa 1.230 de notebook-uri Classmate in cadrul programelor pilot, ale caror costuri sunt suportate de compania americana si de partenerii sai. Programul Classmate PC presupune furnizarea de solutii hardware de accesibilitate (PC-urile), solutiile de conexiune (prin WLAN sau Wimax), programe de training pentru cadrele didactice, precum continut - sisteme de operare, software educational. Intel a lansat la inceputul acestei luni programul Classmate PC si in Romania, printr-un proiect pilot derulat in comuna Axintele, judetul Ialomita. Classmate PC a fost introdus drept o initiativa suport a procesului de invatare a elevilor din clasele primare si gimnaziale.
"In prezent studiem efectele programului pilot, si in cazul in care se va dovedi ca a avut un efect benefic asupra rezultatelor elevilor vom decide daca vom rula proiecte similare si in alte orase din Romania", a declarat pentru ZF John Davies, vice-presedinte responsabil pentru vanzari si marketing la Intel si directorul general al Programului World Ahead din care face parte proiectul Classmate PC.
Classmate rivalizeaza la nivel local cu initiativa OLPC (One Laptop per Child), cunoscuta si sub numele de "laptopul de 100 de dolari", prezentata la Bucuresi in urma cu o luna de Nicholas Negroponte, profesor al MIT (Massachusets Institute of Technology). Potrivit discutiilor initiale, Romania ar putea decide sa achizitioneze 1,2 milioane de notebook-uri OLPC care sa le fie oferite gratuit copiilor si chiar profesorilor, costurile programului fiind estimate sa ajunga la 700 mil. dolari.
Initail pretul unui computer OLPC a fost stabilit la 100 de dolari, dar in prezent programul propune o versiune al carui pret este de 175 dolari. Anul trecut, Bill Gates a facut mai multe remarci critice la adresa acestui laptop. "Fa rost de un calculator decent pe care sa poti sa citesti textul si sa nu fie nevoie sa dai la manivela in timp ce scrii", sugera chairmanul Microsoft, invocand modalitatea de generare a energiei prin intermediul unei manivele, folosita la versiunea initiala a laptopului de 100 de dolari.
Zsolt Nagy, ministrul suspendat al comunicatiilor si tehnologiei informatiei, a decalrat anterior ca statul roman urmeaza sa beneficieze pana in 2013 de fonduri structurale in valoare de 380 de milioane euro, o parte din acestea urmand a fi alocate procesului de informatizare a sistemului de invatamant.
In cazul in care aceste doua proiecte vor starni interesul guvernului roman, ar putea concura un alt dispozitiv de mici dimensiuni low-cost - UVPC, distribuit in Romania de compania de distributie IT ProCA in parteneriat cu filiala locala a Microsoft.
Acesta este un minicomputer echipat cu procesor AMD capabil sa ruleze sistemul de operare Windows XP, precum si aplicatii destinate sectorului public, administrativ, financiar - bancar si telecom.
Potrivit reprezentantilor ProCA, mini PC-ul poate rula aplicatiile unui functionar bancar, inspector credite. In functie de nevoile utilizatorilor, UVPC poate fi configurat cu procesoare de la 433 la 1400 Mhz, cu memorie de la 256 la 1 GB si capacitati de stocare de la 4 la 80 GB, pretul pornind de la circa 130 euro. Spre deosebire de OLPC sau Classmate, pentru a interactiona cu un dispozitiv UVPC este nevoie de conectarea unei tastaturi, a unui maus, precum si a unui monitor, ceea ce ar putea urca pretul la aproximativ 350 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO