Business Hi-Tech

Care este efectul UiPath pentru România: Sunt fonduri de investiţii din străintate din ce în ce mai interesate de firmele româneşti. Acum 10 ani, lucrul acesta părea un vis

Autor: Ioana Niţă

20.02.2022, 15:00 251

Ecosistemul local de start-up-uri tech a intrat în ceea ce s-ar putea numi etapa UiPath, adică o perioadă de creştere accelerată, atât a evaluărilor, cât şi a numărului de proiecte ce au câştigat încrederea investitorilor. Nu mai este doar o impresie, un sentiment că piaţa este în creştere, pentru că deja există mai multe rapoarte locale şi internaţionale care arată boom-ul înregistrat de industria de profil. Am putea alege doar două cifre care să ilustreze această evoluţie: 8,2 milioane euro - investiţiile totale în 2017, şi aproape 117 milioane euro în 2021.

Vedeţi AICI emisiunea ZF It Generation 

Aceste date sunt rezultatul unei analize făcute recent de How to Web - Romanian Venture Report, ediţia a doua, care arată concret că ecosistemul de start-up-uri local se maturizează, atât numărul de investiţii, cât şi suma medie per tranzacţie fiind mai mari decât în anii trecuţi. Mai exact, valoarea finanţărilor primite anul trecut de start-up-urile locale de tehnologie s-a situat la peste 116,9 milioane euro, triplu faţă de 2020. Echipa How to Web a analizat 71 de tranzacţii realizate anul trecut în ecosistemul local de start-up-uri tech, însă per total pe piaţa de profil au fost făcute circa 130 de investiţii, conform Romanian Venture Report.

„Am urmărit toate tranzacţiile care s-au întâmplat pe piaţă şi le-am analizat pe cele care au date publice. De exemplu, nu am inclus în analiză start-up-urile care au ridicat investiţii ale căror sume nu le ştim, dar puse la un loc şi acele tranzacţii nu ar fi avut un impact semnificativ în toată această analiză şi în progresul pe care îl arată aceasta. S-a depăşit această barieră de peste 100 de milioane de euro investite în start-up-urile româneşti într-o perioadă şi la scurt timp după ce UiPath a atins statutul de unicorn – noi nu am urmărit nicio tranzacţie care mai are legătură cu această excepţie, dar aparent precedentul creat ajută piaţa locală să se dezvolte în continuare pentru că vedem o nouă poveste de succes care pare să se contureze – povestea celor de la FintechOS”, a declarat în cadrul ZF IT Generation, la rubrica Investor Watch, Alexandru Agatinei, CEO al How to Web. În suma totală investită anul trecut în proiecte tech din România este inclusă şi runda de finanţare de tip serie B, de 51 de milioane de euro, ridicată de start-up-ul fintech local FintechOS, care candidează la titlul de unicorn.

Citiţi articolul integral pe Business MAGAZIN

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO