Toate datele din raportul recent lansat de How to Web arată că ecosistemul de start-up-uri local se maturizează, atât numărul de investiţii, cât şi suma medie per tranzacţie fiind mai mari decât în anii trecuţi.
Valoarea finanţărilor primite anul trecut de start-up-urile locale de tehnologie s-a situat la peste 116,9 milioane euro, triplu faţă de 2020, investiţiile per proiect fiind din ce în ce mai mari, conform datelor din ediţia a doua a raportului Romanian Venture Report realizat de How to Web. Echipa How to Web a analizat 71 de tranzacţii realizate anul trecut în ecosistemul local de start-up-uri tech, însă per total pe piaţa de profil au fost făcute circa 130 de investiţii, conform analizei Romanian Venture Report.
„Am urmărit toate tranzacţiile care s-au întâmplat pe piaţă şi le-am analizat pe cele care au date publice. De exemplu, nu am inclus în analiză start-up-urile care au ridicat investiţii ale căror sume nu le ştim, dar puse la un loc şi acele tranzacţii nu ar fi avut un impact semnificativ în toată această analiză şi în progresul pe care îl arată aceasta. S-a depăşit această barieră de peste 100 de milioane de euro investite în start-up-urile româneşti într-o perioadă şi la scurt timp după ce UiPath a atins statutul de unicorn - noi nu am urmărit nicio tranzacţie care mai are legătură cu această excepţie, dar aparent precedentul creat ajută piaţa locală să se dezvolte în continuare pentru că vedem o nouă poveste de succes care pare să se contureze - povestea celor de la FintechOS”, a declarat în cadrul ZF IT Generation, la rubrica Investor Watch, Alexandru Agatinei, CEO al How to Web.
În suma totală investită anul trecut în proiecte tech din România este inclusă şi runda de finanţare de tip serie B, de 51 de milioane de euro, ridicată de start-up-ul fintech local FintechOS, care candidează la titlul de unicorn.
De altfel, numărul finanţărilor cu valori mai mari, spre exemplu de peste un milion de euro per start-up, a crescut anul trecut, 18 din cele 71 de tranzacţii analizate de echipa How to Web, situându-se la acest nivel. „Sunt 18 investiţii care au depăşit pragul de un milion de euro şi ele reprezintă în totalul tranzacţiilor pe care le-am analizat pentru 2021 aproape 70% din suma totală investită, ceea ce arată că, deşi sunt încă diferenţe, rundele de finanţare şi mărimea lor încep să se apropie de standardele europene. Am făcut şi paralela aceasta spre finalul raportului - vedem cel puţin că este acelaşi trend de creştere, de dublare, triplare şi vedem că sumele încep să semene tot mai mult cu cele alocate rundelor la nivel european”, a subliniat el.
Suma medie investită în start-up-urile locale a crescut cu peste 80%, de la 357.000 de euro în 2020, la 647.000 de euro în 2021, înregistrând un avans de 33% pentru investiţiile de tip pre-seed (sub 200.000 de euro), respectiv de 70% pentru rundele tip seed (între 200.000 de euro - 3 milioane de euro). Totodată, în 2021 s-au făcut foarte multe runde de investiţii de tip follow-on (investiţii ulterioare primei runde), un semn că piaţa de profil se maturizează. Mai exact, 55% din tranzacţiile tip follow-on au fost făcute la nivel seed, majoritatea cu capital românesc, însumând un total de 36,2 milioane de euro, sumă care reprezintă 31% din valoarea totală înregistrată în 2021 (incluzând runda de finanţare obţinută de FintechOS).
Rezultatele analizei ecosistemului de start-up-uri tech din România se aliniază cu tendinţa generală de creştere de la nivelul întregii Europe, având în vedere că investiţiile în start-up-urile de tehnologie europene au înregistrat de asemenea o triplare faţă de nivelul anului 2020.
„La nivelul Europei în 2021 suma totală ridicată de start-up-uri a fost de puţin peste 100 de miliarde de euro, în mai mult de 9.000 de tranzacţii, ceea ce reprezintă o dublare faţă de anul trecut. Sunt aproape 100 de noi start-up-uri tech care au atins statutul de unicorn anul trecut şi care sunt pornite din Europa. Deci cam aceasta este capacitatea ecosistemului de la nivel european. Vedem că odată creat precedentul şi odată arătată încrederea de către investitori în companiile pornite din România, pare că UiPath nu va mai fi o excepţie sau nu o să mai dureze mult până când UiPath nu va mai fi singurul unicorn pornit din România în spaţiul acesta de tehnologie”, a punctat Alexandru Agatinei.
Toate datele din raportul recent lansat de How to Web arată că ecosistemul de start-up-uri local se maturizează, atât numărul de investiţii, cât şi suma medie per tranzacţie, dar şi diversitatea tipurilor de runde de finanţare, fiind mult mai mari decât în anii trecuţi.
„Dacă ne uităm la datele istorice pe care le-am urmărit şi pe care le-am raportat cel puţin în analiza de anul trecut - când am analizat datele din 2017 încoace şi am raportat 14 tranzacţii pentru 2017 şi un volum de 8 milioane de euro, putem să vedem cât de mult a evoluat într-adevăr spaţiul acesta”, a precizat CEO-ul How to Web.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE