Business Hi-Tech

CE ar putea sanctiona operatorii de telefonie mobila care percep tarife nejustificat de mari

29.08.2008, 20:15 16

Comisia Europeana (CE) ar putea modifica legislatia din domeniul telecomunicatiilor, pentru a sanctiona operatorii de telefonie mobila care percep tarife nejustificat de mari, a anuntat Executivul de la Bruxelles.
Comisarul european pentru Telecomunicatii, Viviane Reding, si-a exprimat ingrijorarea in ceea ce priveste faptul ca o serie de operatori de telefonie mobila taxeaza clientii la minut, si nu la secunda, pentru convorbirile efectuate in interiorul Uniunii Europene, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, purtatorul de cuvant al oficialului, citat de presa internationala.
"In unele cazuri, operatorii incaseaza, pentru un apel de un minut si doua secunde, acelasi tarif pe care l-ar percepe pentru o convorbire de doua minute. Aceste practici conduc la suprataxarea, in medie, cu 24% a apelurilor efectuate, respectiv cu 19% in cazul apelurilor primite", a explicat el.
Operatorii de telefonie mobila sunt de parere ca ar trebui sa beneficieze de dreptul fundamental de a-si stabili singuri preturile pe o piata competitiva.
In Franta, Spania, Lituania si Portugalia, operatorii trebuie sa taxeze la secunda, insa legislatia nationala nu este aplicata si in cazul apelurilor in roaming, a mai spus purtatorul de cuvant al lui Viviane Reding.
"Aceasta problema nu este un subiect adus in atentia Comisiei Europene de autoritatile nationale (...) Daca vrei sa ajungi la o solutie, trebuie sa modifici legislatia Uniunii Europene. Acest aspect va fi analizat de Comisie in urmatoarele saptamani", a adaugat el.
Uniunea Europeana a adoptat, deja, o lege care plafoneaza tarifele apelurilor in roaming pentru urmatorii trei ani, iar nivelul maxim va fi redus din nou la 30 august 2008, respectiv 30 august 2009, inainte ca legea sa expire, in 2010.
Reding va prezenta, pana la inceputul lunii octombrie, o propunere de extindere a plafoanelor pentru apelurile in roaming pana in 2013, precum si de introducere a unui tarif maxim, reglementat, pentru mesajele text transmise in roaming.
Totodata, ea este hotarata sa impuna un tarif maxim pentru serviciile de internet accesate de europeni de pe laptop, in timp ce calatoresc in spatiul comunitar. Pozitia celorlalti membri ai Executivului de la Bruxelles nu este clara in aceasta problema. Orice plan care ar obliga tarifarea la secunda va fi inclus in propunerile lui Reding, iar decizia finala privind forma in care vor fi adoptate modificarile apartine statelor membre si Parlamentului European.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO