Business Hi-Tech

Ce comenzi vor primi de la stat firmele locale IT&C?

20.01.2009, 17:40 29

Scaderea consumului, precum si a investitiilor in IT&C ale companiilor private vor pune sub presiune companiile locale de tehnologie, care se vor baza pe contracte generate de stat pentru a-si mentine veniturile la nivelul anului trecut, conform raportului "Previziunile TMT" 2009 publicat de compania de audit Deloitte.

Estimarile Deloitte in ceea ce priveste cheltuielile IT&C ale statului sunt insa primite cu rezerve de antreprenorii locali, care confirma in schimb doar ca se asteapta la un an dificil.
Chiar daca in ultimii patru ani statul a realizat putine investitii in segmentul IT&C, iar ministerul de resort si-a pierdut influenta in cadrul executivului, analistii companiei Deloitte estimeaza ca industria romaneasca a tehnologiei se va concentra in acest an pe sectorul public, fiind asteptate mai multe proiecte majore de infrastructura si hardware. "Ministerul Comunicatiilor are un obiectiv clar de a dezvolta proiecte e-guvernare, mizand pe fonduri importante de la Uniunea Europeana", a declarat Andrei Ionescu, Senior Manager Enterprise Risk Services in cadrul Deloitte Romania. El a adaugat ca un alt proiect major vine de la Autoritatea Nationala pentru Comunicatii, care a aprobat la sfarsitul anului doua decizii privind arhivarea si facturarea electronica.
In randul antreprenorilor locali, situatia se vede insa altfel. Gabriel Marin, directorul general al Omnilogic, unul din primii distribuitori IT&C de pe piata, nu crede ca statul va cheltui mai mult pe IT&C, chiar daca firma sa a fost recent desemnata castigatoare a unei licitatii de 17 mil. euro, initiata anul trecut de o companie de stat. El spune ca se asteapta ca in 2009 cheltuielile publice pe tehnologie sa fie "infinit mai putine", din cauza "deficitului prognozat si a iminentei campanii prezidentiale a domnului Basescu". In acest context, crede Marin, fondurile guvernamentale vor avea alte destinatii. "Tot ce putem anticipa de la domnul Boc este redirectionarea tuturor banilor de la buget spre salarii si pensii... De acolo vin voturile, nu din proiectele de tehnologie..."
Sebastian Ghita, proprietarul grupului de companii Asesoft, isi pune speranta ca "statul isi va prioritiza cheltuielile in acest an, si va alege sa le directioneze si catre industriile high-end, nu catre cele low-cost". "Daca nu, ne vom trezi ca vom concedia programatori, iar acestia se vor apuca de agricultura. Noi am investit cateva milioane de euro intr-o divizie care ofera solutii de informatizare pentru administratie, si speram sa vedem un stat cu o implicare mai mare in economie", a adaugat el. Ghita spune ca anul trecut afacerile grupului cu statul au avut o pondere de mai putin de 10% din totalul de aproximativ 150 mil. euro.
El spune ca un contract cu statul este deosebit de important, mai ales in actualul context economic. "Un contract cu statul este important, pentru ca ofera stabilitate, iar bancile se uita la asemenea lucruri."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO