Business Hi-Tech

CEC mai investeste 14,5 mil. euro in sistemul informatic

20.04.2007, 18:01 48

Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) si-a bugetat pentru acest an investitii in valoare de 14,5 mil. euro pentru extinderea si centralizarea sistemului informatic, a declarat pentru ZF Razvan Prundeanu, Chief Information Officer (CIO - director IT) al CEC.
Aceasta suma se adauga investitiei de 11 mil. euro intr-un proiect demarat in cursul anului 2005 pentru implementarea unui sistem informatic online in peste 1.000 de unitati teritoriale din cele 1.392 de agentii detinute de CEC. Noile fonduri alocate vor fi folosite pentru achizitia de echipamente hardware (PC, servere, birotica si infrastructura de telecomunicatii) precum si pentru extinderea licentelor software si dezvoltarea de aplicatii de core banking.
Noua infrastructura de date utilizeaza aplicatiile de baze de date IBM Informix si Oracle, in timp ce SAP Romania a furnizat solutiile de tip ERP (Enterprise Resource Planning) si BW (Business Warehouse), iar IBM Romania a furnizat hardware si servicii.
Cu ajutorul noului sistem, toate informatiile despre clientii CEC, precum si rapoartele fiscale vor fi centralizate remote (de la distanta) in timp real pe serverele de la Bucuresti.
Partea de servicii de comunicatii din cadrul CEC este asigurata de Romtelecom prin intermediul serviciului de date ADSL si de Orange Business Services pentru solutiile de comunicatii prin GPRS.
CEC intentioneaza sa introduca in al doilea semestru al acestui an o aplicatie de multichannel banking, care va pune la dispozitia clientilor sai servicii de Internet banking, mobile banking (prin telefonul mobil), precum si self banking, investitia pentru lansarea acestora ridicandu-se la aproape 600.000 de euro.
Pentru acest an, compania a bugetat si echiparea centrului de recuperare a datelor in caz de dezastre, localizat in Brasov.
In urmatoarele luni oficialii CEC se asteapta sa conecteze alte aproximativ 150 de unitati in reteaua informatica centralizata.
CEC, detinuta in totalitate de statul roman, avea la sfarsitul anului 2006 active de 7,5 miliarde de lei (2,2 miliarde de euro).
Institutia bancara a inregistrat in primul trimestru al acestui an un profit brut de 24 milioane lei (7 milioane euro), in crestere cu 60% fata de perioada similara a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO