Business Hi-Tech

CG&GC e aprope sigura ca isi va dubla profitul in acest an

27.03.2003, 00:00 42

Afacerile cu telefoane mobile si echipamente de tehnica de calcul s-au dovedit a fi profitabile anul trecut pentru CG&GC Intelligent Technology. Compania a reusit in 2002 sa-si mareasca cu 52% cifra de afaceri fata de 2001, pana la 7,2 milioane euro.
Evolutia acestui indicator a depasit prognoze managerilor. "La inceputul anului trecut estimam o crestere a cifrei de afaceri de numai 30% fata de 2001", explica Cornel Giurgea, presedinte CG&GC Intelligent Technology.
Giurgea a indicat si cateva date preliminare referitoare la profitul net al firmei pe 2002. "Acesta a crescut cu aproximativ 170% fata de anul anterior", spune Giurgea. Conducerea companiei nu a comunicat insa o valoare exacta a profitului net aferent anului trecut.
Potrivit Ministerului Finantelor, in 2001, CG&GC Intelligent Technology a avut un profit de aproximativ 1,3 miliarde lei, echivalent a a circa 39.000 de euro.
Cum a reusit CG&GC sa cresca in 2002? "Am eficientizat foarte mult toate activitatile firmei prin imbunatatirea comunicarii interne, printr-un control foarte bun al costurilor si mai ales ca urmare a politicii companiei de a transforma toate agentiile noastre in centre de profit", spune Giurgea.
Oficialul spera ca si in 2003 tendinta de crestere sa se mentina iar compania sa ajunga la o cifra de afaceri de 11,8 milioane euro si la un profit net dublu fata de cel din 2002.
Pe piata distribuitorilor de servicii Connex, CG&GC a avut anul trecut o cota de 6,7% si s-a plasat pe pozitia a treia in clasamentul dealerilor primului operator de telefonie mobila din Romania, spune Giurgea.
Ambitiile pentru acest an sunt mai mari. "In 2003 Connex vrea sa castige in jur de 500.000 de noi utilizatori, iar CG&GC doreste sa atraga cel putin 7,5% dintre acestia", adauga oficialul.
In 2002, compania s-a reorganizat in structura actuala pe cinci departamente: Office, Technical, GSM, Leasing si Software. CG&GC si-a infiintat si o divizie de licitatii prin intermediul careia a reusit sa castige clienti precum Banca Nationala, MCTI (Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei), ASE Bucuresti sau Transelectrica.
Departamentul de software a dezvoltat o serie de aplicatii pentru gestiunea relatiilor cu clientii (Customer Relationship Management), e-learning, business-to-business, portaluri si e-commerce.
Conducerea CG&GC recunoaste ca a avut si o nereusita majora: pierderea contractului de importator oficial al telefoanelor mobile Samsung.
In urma cu cateva saptamani, compania sud-coreeana a anuntat ca distribuitor exclusiv pentru Romania al terminalelor mobile Samsung este filiala de la Bucuresti a firmei israeliene HAT International.
In acest an CG&GC Intelligent Technology isi propune sa participe impreuna cu partenerul sau, Centrul de Afaceri Transilvania, la o serie de proiecte de e-learning, mobile business, B2B si virtual market in Programul-Cadru 6, lansat de Comisia Europeana la sfarsitul anului trecut.
"Vom continua sa promovam produsele software proprii - aplicatiile dedicate managementului IMM-urilor: e-SalesForce, e-Manager, e-Test. Am inclus deja ERP-ul Atlantis in oferta noastra si este in curs de implementare la Uzina de Reparatii Targu-Jiu", a precizat Cornel Giurgea.
Produsele software dedicate intreprinderilor mici si mijlocii pot fi cumparate si in leasing iar CG&GC prognozeaza ca in 2003 va obtine din comercializarea programelor informatice proprii o cifra de afaceri de 200.000 de euro.

Vanzarile de PC-uri: usor declin
Daca pe multe piete, ultima parte a anului este si cea mai benefica pentru vanzari, in Romania piata de PC-uri a inregistrat un usor declin in al doilea semestru din 2002 fata de primele sase luni. Cel putin asa apreciaza seful de la CG&GC explicand totodata ca in ultima parte a anului s-au initiat tranzactii care s-au finalizat abia la inceputul lui 2003.
"In 2002 in Romania aproximativ 20% dintre cumparatori au fost  utilizatorii individuali, companiile mici au avut cam aceeasi pondere, iar companiile mari care au investit in IT sunt prezente intr-o proportie mai mica, de 10%", adauga oficialul.
Previziunile pentru 2003 indica o crestere a vanzarilor de notebook-uri si a echipamentelor de retea "ca urmare a promovarii comunicatiilor de voce prin protocol Internet (VoIP)" pe destinatiile internationale.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO