Business Hi-Tech

Cine a vândut cele mai multe telefoane mobile în al doilea trimestru la nivel mondial

Cine a vândut cele mai multe telefoane mobile în al doilea trimestru la nivel mondial
01.08.2010, 23:15 59

Vânzările de telefoane mobile la nivel mondial au crescut cu 13procente în al doilea trimestru, la 308 milioane de unităţi,potrivit datelor companiei de cercetare şi consultanţă StrategyAnalytics. Creşterea s-a datorat vânzărilor în creştere desmartphone-uri, se arată într-un proiect al companiei de cercetareIDC, care estimează vânzări de 317 milioane de telefoane mobile înperioada aprilie-iunie.

În prima jumătate a anului s-au vândut astfel 620 de milioanede telefoane mobile, cu 18,5 procente mai multe decât în primajumătate a lui 2009.
În ciuda rezultatelor financiare în scădere anunţate în primulsemestru, Nokia şi-a menţinut poziţia de lider, cu 111 milioane detelefoane mobile vândute şi o cotă de piaţă de 36%, o creştere deaproape 8 procente comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut,potrivit Strategy Analytics. Samsung s-a clasat pe al doilea loc,potrivit aceleiaşi surse, cu 63,8 milioane de unităţi vândute,urmat de LG cu 30,6 milioane de dispozitive vândute şi o cotă depiaţă de 10%. Top cinci este închis de Research In Motion (RIM),producătorul telefoanelor mobile Black­Berry, care a vândut 11,2milioane de telefoane mobile, şi de Sony Ericsson, cu 11 milioanede unităţi vândute, în scădere cu 20% comparativ cu aceeaşiperioadă din 2009. Cel mai bine vândute modele ale Sony Ericsson aufost noile modele lansate anul acesta, care funcţionează peplatforma Android.
"Companiile care sunt concentrate exclusiv pe segmentul desmartphone-uri precum RIM, Apple sau HTC au beneficiat de pe urmacreşterii interesului pentru acest tip de mobile", este de părereRamon Llamas, analist în cadrul IDC.
În România se vând anual între 3,5 şi4,5 mi­lioane detelefoane mobile, potrivit esti­mărilor de pe piaţă.
Unul dintre motivele creşterii vânzărilor de telefoane mobileeste preţul mic al acestora, se arată în raportul IDC, careestimează că vor fi vândute mai multe telefoane în special înAmerica Latină şi Asia (fără Japonia). "Preţul scăzut altelefoanelor inteligente a crescut interesul consumatorilor",potrivit IDC.
Zona Asia-Pacific, mai puţin Japonia, a fost cea care aînregistrat cea mai mare creştere a vânzărilor de telefoane mobileîn al doilea trimestru. Potrivit IDC, telefoanele erau produse înChina, dar aveau brandul local, şi acest lucru a ajutat lacreşterea impactului pe pieţele emergente precum India, Indoneziasau Vietnam. Pe piaţa din vestul Europei vânzările au crescut înmare parte datorită preţurilor mici şi noilor modele desmartphone-uri. Cele mai vândute au fost telefoanele carefuncţionează pe platforma Android, dezvoltată de Google, caredeţine cel mai popular motor de căutare din lume.
Situaţia a fost similară şi pe piaţa Statelor Unite, undesmartphone-urile au fost cele mai căutate. Cele mai vândutetelefoane pe piaţa americană au fost iPhone al Apple, HTC Droid şiHTC Evo 4G. În Canada, telefoanele inteligente au fost cele maivândute, în special Sony Ericsson Xperia X10 şi Quench de laMotorola.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO