Business Hi-Tech

Cloud computingul intră într-o nouă eră: Serverele Amazon, folosite pentru efectuarea de atacuri cibernetice

Cloud computingul intră într-o nouă eră: Serverele Amazon, folosite pentru efectuarea de atacuri cibernetice

Autor: Anca Dumitrescu

16.05.2011, 18:50 1550

Hackerii pot folosi, pentru trei cenţi pe oră, serverele Amazonpentru a lansa atacuri cibernetice precum cel asupra SonyPlayStation, care a condus la al doilea caz, ca gravitate, deîncălcare a securităţii datelor online din istoria Statelor Unite,relatează Bloomberg.

Un hacker a folosit serviciul Elastic Computer Cloud (EC2) alAmazon pentru a ataca în aprilie serviciile de divertisment onlineale Sony, a declarat săptămâna trecută o sursă apropiatăsituaţiei.

Intrusul, care şi-a creat un cont fals în prezent dezactivat, nua atacat serverele Amazon, a precizat sursa.

Incidentul ilustrează dilema cu care se confruntă directorulgeneral al Amazon, Jeff Bezos, şi anume că serviciul decloud-computing este la fel de ieftin pentru hackeri ca şi pentruclienţi corporatişti precum Netflix sau Eli Lilly.

Atacul cibernetic din aprilie a compromis conturile a peste 100de milioane de clienţi ai Sony, acesta fiind cel mai grav caz deîncălcare a securităţii datelor după furtul numerelor de carduri decredit şi debit din sistemele Heartland Payment Systems, în2009.

"Oricine poate să îşi creeze un cont pe Amazon şi să îlfolosească anonim. Dacă folosesc computerul din dormitorul propriu,sunt mai uşor de depistat decât dacă utilizează serviciile Amazon",a declarat Pete Malcolm, director general al companiei Abiquo dinRedwood City, California.

Sony, criticată pentru informarea cu întârziere a clienţilor, arepornit parţial serviciile PlayStation Network şi Qriocity, opritepe 20 aprilie din cauza atacului informatic.

Reprezentanţii Amazon, cel mai mare retailer online la nivelmondial, şi cei ai Sony au refuzat să comenteze.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO