Business Hi-Tech

Disputa intre actionarii Vodanet: sunt sau nu oferte

28.02.2008, 17:51 29

Vlad Stan, fondator si actionar minoritar al publisherului online Vodanet, care a fost eliberat anul trecut din functia de director general pe fondul unor dispute cu actionarul majoritar - fondul de investitii NCH, sustine ca exista doua oferte pentru preluarea firmei online, dintre care una s-ar ridica la 10 mil. euro.
Existenta celor doua oferte este contrazisa de reprezentantii NCH, care sustin, pe de alta parte, ca Vodanet se afla intr-o situatie financiara dificila.
Vodanet detine doua dintre cele mai importante site-uri locale dupa numarul de vizitatori, respective ele.ro, un site dedicat publicului feminin, si portalul acasa.ro. Stan insista insa ca exista cinci entitati interesate de Vodanet si implicit de pachetul sau de 40% din actiuni. "Am avut cinci cumparatori interesati. S-au conturat doua oferte ferme pe care le avem pe masa sub forma unor scrisori de intentie", a declarat pentru ZF Vlad Stan. El a adaugat ca una dintre aceste oferte este de 10 mil. euro. "Una provine din partea unui important fond de investitii, iar cea de-a doua este o oferta primita de la una dintre cele mai importante companii de publishing din lume".
Surse din piata dau ca posibile nume fondurile de investitii MCI Management, Tiger Global Management, si grupul de presa Sanoma Hearst.
Directorul general al NCH, Siminel Andrei, a negat insa ferm existenta oricarei oferte de preluare. "In acest moment nu exista oferte pentru Vodanet. Internetul este inca intr-o faza in care este sustinut cu mult efort (...), dar, cu foarte putine exceptii, in genere pierde bani." Vodanet a anuntat in decembrie 2007 schimbarea din functie a lui Vlad Stan si demararea unui proces de marire a capitalului firmei, menit sa acopere "datoriile restante substantiale catre bugetul statului". Majorarea de capital ar putea avea ca efect si diminuarea pachetului de actiuni pe care Stan il detine la Vodanet.
Fondul NCH, unul dintre cei mai mari editori online prin companiile detinute, a cumparat in 2005 de la Vlad Stan 60% din Vodanet pentru circa 200.000 de euro. "In trei ani valoarea investitiei pe care NCH a facut-o atunci a crescut de aproximativ 35 de ori. Daca in 2005 Vodanet valora cateva sute de mii de dolari, la acest moment valoreaza aproximativ 10 mil. euro", spune Stan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO