Business Hi-Tech

Exclusiv online: De frica sefului, angajatii Microsoft isi ascund iPhone-urile

15.03.2010, 00:00 58

Utilizarea telefoanelor iPhone, popularelegadgeturi create de Apple, de catre angajatii Microsoft, cel maimare producator de software din lume, este un tabu in interiorulcompaniei, in conditiile in care cei doi giganti mondiali se luptapentru o cota cat mai mare din piata telefoanelor mobile, scrie TheWall Street Journal.Totul a inceput intoamna anului trecut, la o intrunire cu toti angajatii din companiepe un stadion din Seattle, cand Steve Ballmer, directorul executival Microsoft, i-a smuls iPhone-ul unui subordonat care a incercatsa-i faca poze, l-a aruncat pe jos si s-a prefacut ca-l calca inpicioare in fata a sute de angajati ai companiei.

n ciuda acestui aspect, sunt numerosiutilizatori de iPhone-uri in interiorul companiei, scrie cotidianulamerican. Anul trecut, 10.000 de angajati ai Microsoft au accesatde pe iPhone e-mailul de serviciu, ceea ce inseamna aproape 10% dinnumarul total de angajati ai companiei la nivelglobal.
Andy Lees, vicepresedinte in cadrul diviziei dedezvoltare de software pentru telefoanele mobile a Microsoft, adeclarat recent ca angajatii companiei utilizeaza destul de desproduse rivale pentru a intelege mai bine competitia.
Pe de alta parte, la inceputul anului trecut,Microsoft si-a schimbat politica de decontare a facturilortelefonice pentru angajati si a decis sa ramburseze doar facturilesubordonatilor care utilizeaza telefoane care folosesc softwareprodus de Microsoft. Compania si-a justificat decizia ca facandparte dintr-un plan de reducere a costurilor.

Care sunt metodelefolosite?
Unii dintre angajatii Microsoft cauta solutiiingenioase pentru a-si ascunde iPhone-urile. Un angajat din cadrulcompaniei spune ca are cativa colegi care incearca sa-si"deghizeze" iPhone-urile utilizand carcase care sa le faca sa arateprecum telefoanele obisnuite. "Nu conteaza cine ma suna, daca suntla o intalnire anuala la care participa Steve Ballmer, prefer sa nuraspund la telefon", spune unul dintre angajatii Microsoft, careutilizeaza un iPhone.
O parte dintre executivi au renuntat de bunavoie la iPhone. Stephen Elop, presedintele diviziei business alMicrosoft, a utilizat echipamente realizate de Apple inainte caBallmer sa-l numeasca in aceasta functie la Microsoft in 2008. nsala o intalnire a reprezentantilor de vanzari ai Microsoft, Elopsi-a distrus iPhone-ul personal, imitand un videoclip cunoscut depe internet.
Angajatii Apple, pe de alta parte, sunt fideliiPhone-urilor, conform unui fost angajat al companiei.
Ascensiunea Apple pepiata telefoanelor mobile nu le-a picat bine celor de la Microsoft.iPhone avea o cota de 25,1% din piata americana de smartphone-uriin ultimele trei luni ale anului trecut, comparativ cu 15,7% pentrutelefoanele care utilizeaza software-ul Windows, conform comScoreInc.
Microsoft a lansat luna trecutaWindowsPhone 7 Series, noua versiune a sistemului sau de operare pentrutelefoanele mobile, iar presa internationala a scris ca gigantulamerican lucreaza la primul telefon mobil sub brandulpropriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO