Business Hi-Tech

Facebook: Cum a ajuns site-ul unui pusti sa stranga 500 de milioane de utilizatori

Facebook: Cum a ajuns site-ul unui pusti sa stranga 500 de milioane de utilizatori
06.06.2010, 23:35 158

Totul a inceput in 2004, cand Mark Zuckerberg, un pusti de 20 deani, a pus bazele site-ului in camera sa de student de la Harvard,initial pentru Universitatile din Ivy League, ca un instrument princare colegii sai sa se poate imprieteni si cunoaste mai bine. Insapana la finele primului semestru, baza de utilizatori ajunsese la100.000, moment ce a reprezentat inceputul acestei afaceri pentruZuckerberg. El a lucrat la infiintarea retelei de socializare cucolegii sai Dustin Moskovitz (care era si colegul sau de camera),Eduardo Saverin si Chris Hughes.

Ce presupune Facebook?

Esteo retea sociala, unde poti tine legatura cu prietenii si vedea cefac acestia. Odata ce ai adaugat un prieten, vei sti mereu ce scrieacesta pe blog, cu cine se imprieteneste, unde calatoreste sau lace evenimente se duce. In prezent, oricine peste 13 ani poatedeveni membru al Facebook. Ceea ce a ajutat la dezvoltarea rapida asite-ului sunt diferitele instrumente ale acestuia, precumjocurile, chat-ul, grupurile, optiunile de notificatii, invitatiilela evenimente, muzica.

Toate acestea au dus la dezvoltarea uneia dintre cele mai maricompanii din lume, a carei valoare este estimata in prezent lapeste 20 mld. $. Dar banii nu au fost principala grija a luiZuckerberg in 2004. El a lansat site-ul pe 4 februarie 2004, iar lao luna a platit 35 $ pentru a inregistra adresa de webthefacebook.com (numele a fost scurtat mai tarziu) si a inceput saplateasca 85 $ pe luna unei companii de web-hosting. Cum numarul deutilizatori crestea, Zuckerberg a ajuns sa discute cu importantiinvestitori din Manhattan, care i-au oferit 10 mil. $ pentru micasa companie de numai patru luni. Tanarul a refuzat insa si a decissa-si relocheze compania in Palo Alto, in renumita Silicon Valley.Mentinand Facebook, acesta a investit peste 20.000 de dolari totcumparand servere, bani pe care ii stransese din diferite job-uride programare. Dar pana in toamna aceluiasi an, numarul de membrise dublase, la 200.000, ceea ce l-a obligat pe fondatorul companieisa apeleze la investitori. Primul care a investit in Facebook afost CEO-ul PayPal, Peter Thiel, care a cumparat 10,2% din actiunicu 500.000 $, ceea ce evalua compania la 4,9 milioane de dolari. In2005, Zuckerberg a renuntat la facultate, cu un an inainte deabsolvire.

Multi au fost interesati de-a lungul timpului sa cumpereFacebook, dar Zuckerberg nu a avut niciodata intentia de a vinde,unul dintre motive fiind ca poate nu va mai avea vreodata o ideeatat de buna.

In iulie 2006, CEO-ul Yahoo! Terry Semel a facut o oferta de 1miliard de dolari bani gheata pentru a cumpara Facebook. Tranzactianu a avut loc deoarece, din cauza scaderii actiunilor Yahoo!,oferta a fost micsorata la 850 de milione de dolari. La randul sau,directorul executiv al Microsoft, Steve Ballmer, i-a propus luiZuckerberg cumpararea companiei cu 15 mld. dolari. "Nu vreau savand compania decat daca o sa pot mentine controlul asupra sa", i-areplicat tanarul fondator al retelei de socializare. In schimb,cele doua companii au incheiat un acord in 2007 prin care Microsoftva vinde spatiu publicitar pe site-ul retelei de socializare,intelegere care a fost intrerupta la inceputul acestui an. Ca partea acestei intelegeri, producatorul american de software a cumparat1,6% din actiunile Facebook pentru 240 mil. $, ceea ce a evaluatcompania la 15 mld. $.

Facebook este detinuta in prezent de mai multi investitoriprecum Peter Thiel, Accel Partners, Microsoft si compania ruseascaDigital Sky Technologies, care a facut anul trecut o infuzie decapital de 200 mil. $. Mark Zuckerberg are 24% din actiuni, a carorvaloare este estimata la 5 mld. $, ceea ce il face cel mai tanarmiliardar din lume.

Investitorii sunt din ce in ce mai interesati de Facebook siasteapta listarea la bursa a companiei, despre care Zuckerbergconsidera ca nu este necesara momentan.

Compania estimeaza venituri de 2 miliarde de dolari in acestan.

Isteria Facebook

Facebook a creat o adevarata isterie in randul unor utilizatori,iar aceasta s-a manifestat in multe moduri. Unii dintre utilizatoris-au declarat dependenti de acest site, unul dintre aceste"simptome" fiind statul mai mult de o ora pe zi pe Facebook,potrivit CNN.com, care relateaza cazul Cynthiei Newton. Primullucru pe care ea il facea dimineata cand se trezea era sa isiverifice pagina de Facebook, iar jumatate din timpul de la serviciuil petrecea pe acest site. Un alt exemplu sunt jocurile de peFacebook, cel mai cunoscut pentru tendinta de a te tine in fatacalculatorului fiind Farmville, unde utilizatorii trebuia sa aibagrija de o ferma virtuala. Unii dintre acestia au ajuns sa nu maiiasa in oras cu prietenii, deoarece asteptau sa creasca fructele silegumele in gradina virtuala.

Dar Facebook este pana la urma un nou mod de a comunica. Pelanga faptul ca poti fi la curent cu tot ce fac prietenii, pot fidezvoltate si diferite campanii sociale sau, de ce nu, electorale.In era internetului, multi politicieni apeleaza la Facebook pentrua ajunge la putere. Unul dintre cele mai elocvente exemple este celal actualului presedinte american Barack Obama, a carui campanie peinternet a fost unul dintre factorii principali ai victoriei saledin 2008.

In Romania in prezent sunt 1,3 milioane de conturi de Facebook,o crestere de peste 50% de la inceputul anului, la 7,5 milioane deutilizatori de internet.

Fenomenul Facebook a atras insa atentia si asupra protectieidatelor postate pe internet.

Facebook a fost recent nevoit sa schimbe masurile de protectie adatelor, dupa mai multe plangeri din partea utilizatorilor si asocietatii civile americane, care cereau proceduri mai simple degestionare a informatiilor.

Mark Zuckerberg (26 de ani)

  • S-a nascut pe 14 mai 1984 intr-un orasel din statul NewYork.
  • Este in prezent cel mai tanar miliardar din lume cu o averepersonala estimata la 5 miliarde de dolari.
  • A inceput sa faca programare inca din gimnaziu, in specialjocuri. A creat un program care sa-i ajute pe colegii de serviciuai tatalui sau sa comunice mai usor intre ei.
  • A creat, de asemenea o versiune a jocului Risk si un programulde muzica Synapse. Companii precum Microsoft au incercat sa cumpereSynapse si sa-l recruteze pe Zuckerberg, insa acesta a preferat samearga sa studieze la Harvard.
  • In liceu era cunoscut pentru pasiunea sa pentru latina sipentru faptul ca recita versuri din "Iliada" de Homer.
  • In primul an de facultate, a creat Facebook, mai intai ca unprogram exclusiv pentru studentii din Ivy League, pentru a-i ajutasa comunice mai usor.
  • Imediat dupa ce Facebook a inceput sa stranga cat mai multiutilizatori, Zuckerberg a fost acuzat de trei colegi ca le-a furatideea de a crea o retea sociala pentru Harvard. Procesul a durattrei ani si sentinta s-a declarat in favoarea CEO-uluiFacebook.
  • In 2005, Zuckerberg a renuntat la facultate, cu un an inaintede absolvire

Colegii care l-au ajutat

Dustin Moskovitz (25 de ani)

A fost colegul de camera al lui Zuckerberg si este cel care alucrat la sistemele Facebook. Momentan lucreaza la compania desoftware Asana, al carei co-fondator este.

Eduardo Saverin (28 de ani)

A fost business manager al companiei, fiind unul dintrefinantatorii initiali ai Facebook, alaturi de Zuckerberg. In urmaunui conflict legat de bani, Saverin a parasit compania si a plecatla New York.

Chris Hughes (28 de ani)

Prieten cu Zuckerberg si student la istorie si litere, Hughes afost primul purtator de cuvant al companiei. A lucrat la campaniaonline a lui Barack Obama in 2008 si in prezent are propriaafacere, site-ul de activism social Jumo.

Adam D'Angelo (25 de ani)

A fost primul director tehnic al companiei. Este prieten cuCEO-ul Facebook din scoala gimnaziala. In prezent conduce companiaQuora, o baza de date asemanatoare Wikipedia, bazata pe intrebarisi raspunsuri.

Ean Parker (30 de ani)

Este cel care l-a ajutat pe Zuckerberg sa ajunga sa discute cuinvestitorii. Este co-fondatorul Causes, o aplicatie de lansare decampanii sociale, care este folosita si pe Facebook.

Matt Cohler (33 de ani)

Recrutat de la LinkedIn, a devenit consilierul principal al luiZuckerberg in probleme legate de produse. A parasit compania in2008 pentru a deveni partener la Benchmark Capital, o firma de tipventure capital.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO