Business Hi-Tech

Fitch confirma ratingul OTE dupa ce S&P l-a coborat

16.12.2008, 18:06 14

Fitch a confirmat ratingul operatorului elen OTE la "BBB", cu perspectiva "stabila", evaluare influentata, in principal, de mentinerea pozitiei solide de lider al pietei de telecomunicatii fixe si mobile din Grecia, dar si de rezultatele bune ale Romtelecom si Cosmote Romania.

Mentinerea pozitiei de lider pe piata elena, in conditii economice dificile si in pofida intensificarii concurentei, a fost principalul factor care a condus la confirmarea ratingului OTE, potrivit unui comunicat al agentiei de evaluare financiara publicat marti.
"Ratingul reflecta, de asemenea, cresterea operatiunilor internationale pe segmentul comunicatiilor mobile si capacitatea buna de generare a fluxurilor de numerar", spun reprezentantii Fitch.
Pe de alta parte, evaluarea OTE a luat in considerare incetinirea ritmului de crestere, reglementarile din ce in ce mai dure de pe piata elena si presiunile competitionale exercitate de asigurarea accesului tuturor concurentilor la bucla locala, compensate partial de dezvoltarea operatiunilor grupului pe segmentul ADSL.
Un factor care a influentat pozitiv ratingul OTE este evolutia buna a veniturilor companiei romanesti Romtelecom in primele noua luni, care a reusit sa "intoarca trendul descendent al numarului de linii fixe si al traficului retail, afectate de intensificarea competitiei, in principal din partea operatorilor de cablu".
Totodata, Fitch anticipeaza performante in crestere pentru divizia de telecomunicatii mobile a grupului elen, Cosmote, si estimeaza EBITDA pozitiv pentru Cosmote Romania in acest an.
"Cosmote Romania a continuat sa depaseasca asteptarile in primele noua luni din 2008 cu peste 5,2 milioane de clienti. Compania a obtinut o cota de piata de 21% in trimestrul al treilea, desi veniturile medii pe utilizator (ARPU) au fost de numai 5,2 euro, din cauza competitiei agresive pe segmentul pre-paid", explica agentia de evaluare financiara.
Fitch mentioneaza totodata ca o politica de dividende mai agresiva si eventuale rascumparari de actiuni, in loc de masuri pentru reducerea datoriilor, ar putea afecta negativ viitoare evaluari ale grupului elen OTE.
Agentia de evaluare financiara Standard & Poor's (S&P) a coborat luni ratingul OTE de la "BBB+" la "BBB", cu perspectiva "stabila", pentru a reflecta "presiunea concurentiala in crestere asupra diviziei de telefonie fixa din Grecia si provocarile cu care se va confrunta grupul pentru a mentine o eficienta operationala optima si flexibilitate financiara, avand in vedere climatul economic dificil".
OTE este prezent in Romania prin Romtelecom, Cosmote si reteaua de magazine Germanos.
Veniturile Romtelecom au avansat cu 1,1% in primele noua luni, la 656,4 mil. euro, fata de 649 mil. de euro in perioada ianuarie-septembrie a anului trecut. Romtelecom a inregistrat un profit operational de 1,7 mil. euro in trimestrul al treilea, in scadere cu 77% fata de perioada similara a anului trecut, si o pierdere operationala de 14,4 mil. euro in primele noua luni, fata de un profit de 33,1 mil. euro in acelasi interval din 2007.
Cosmote Romania a raportat in primele noua luni un profit operational inainte de taxe, dobanzi, depreciere si amortizare (EBITDA) de 10,6 mil. euro, comparativ cu o pierdere de 27,4 mil. euro inregistrata in aceeasi perioada a anului trecut. Veniturile operatorului de telecomunicatii mobile au avansat in intervalul ianuarie-septembrie cu 93,4%, la 203,4 mil. euro, de la 105,2 mil. euro in primele noua luni din 2007.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO