Business Hi-Tech

Fonduri de la UE pentru cele 10 parcuri software

09.04.2009, 00:00 26

Autoritatile vor sa acceseze fonduri europene de 50 mil. euro prin care sa asigure investitia necesara pentru crearea a zece parcuri de software pana in 2010 destinate IMM din domeniul IT.

"Banii vor proveni din fonduri europene, iar pentru fiecare regiune va fi constituit un parteneriat public-privat. Nu am nominalizat inca orasele in care vor fi dezvoltate parcurile pentru ca autoritatile locale trebuie sa puna la dispozitie un spatiu de 6.000-10.000 metri patrati, iar principiul pe care-l vom aplica va fi 'primul venit - primul servit'", a spus Constantin Nita, ministrul IMM, comert si mediu de afaceri.
Proiectul va fi gestionat de Ministerul Comunicatiilor, care a semnat un parteneriat cu Ministerul Intreprinderilor Mici si Mijlocii, obiectivul fiind crearea a 5.000 de locuri de munca. "Protocolul va deveni o hotarare de guvern, va beneficia de un buget corespunzator si o echipa de oameni. Asteptam un aport corespunzator de la autoritatile locale, mai ales in ceea ce priveste infrastructura", a precizat ministrul comunicatiilor Gabriel Sandu.
Din cele cinci milioane euro care revin fiecarui proiect, cele doua ministere sustin ca ar putea fi acordat sprijin financiar pentru diverse investitii.
In parcurile software companiile vor beneficia de chirii subventionate cu 50% si vor avea asigurate utilitatile necesare, inclusiv conexiuni de acces la internet in banda larga. "Prin aceste parcuri vom ajuta tinerii softisti romani sa deschida propriile afaceri. Singurul criteriu este sa aiba o societate comerciala si sa lucreze in domeniul IT", a precizat Nita.
Cele zece parcuri de software fac parte dintr-un program pilot care are ca termen de finalizare data de 31 decembrie 2010 si care daca va avea succes va fi extins.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO