Business Hi-Tech

Georgescu: Fiecare firma din Gecad valoreaza acum mai mult decat antivirusul vandut Microsoft

Georgescu: Fiecare firma din Gecad valoreaza acum mai mult decat antivirusul vandut Microsoft

Radu Georgescu, presedinte al Gecad: Cele trei businessuri au ajuns acum la maturitate, sunt trei afaceri care au un potential absolut imens si au ajuns intr-un moment de dezvoltare in care poti face diferenta pe piata cu ele. Fiecare dintre ele are in acest moment o valoare mai mare decat avea RAV la data vanzarii catre Microsoft.

17.12.2008, 19:20 56

Gecad Net, ePayment-Avangate si Axigen au ajuns sa valoreze fiecare, in cinci ani de zile de la infiintarea lor, mai mult decat antivirusul vandut in 2003 catre Microsoft, estimeaza Radu Georgescu, antreprenorul care a fondat grupul in anul 1992.
"Cele trei businessuri au ajuns acum la maturitate, sunt trei afaceri care au un potential absolut imens si au ajuns intr-un moment de dezvoltare in care poti face diferenta pe piata cu ele. Fiecare dintre ele are in acest moment o valoare mai mare decat avea RAV la data vanzarii catre Microsoft", a spus Georgescu intr-un interviu pentru ZF. La data vanzarii Romanian Antivirus, pe piata s-a speculat ca valoarea tranzactiei a fost de 10 milioane de dolari. Cifra nu a fost confirmata niciodata de Georgescu.
Fondatorul Gecad admite ca evaluarea sa este una "puternic subiectiva", dar insista asupra faptului ca fiecare din firme este "pe picioarele sale" si pe un trend de crestere iar, pe de alta parte, in acest context economic este greu sa mai vorbesti de o regula dupa care sa evaluezi un business.
"Vorbim despre o valoare de piata intr-un moment in care nu e foarte clar care sunt formulele care se aplica pentru evaluarea unei companii. Ce se intampla in acest moment este ca nu mai exista reguli. Nici anul trecut nu era foarte clar, dar acum nimeni nu are o idee de unde sa inceapa o negociere de valoare." Pe de alta parte, estimarea lui Georgescu este verificata in cazul uneia din companiile sale, Axigen, care a fost evaluata anul trecut la 17 mil. euro, dupa ce un consortiu de investitori, care include un fond de investitii finantat de gigantul american Cisco - cel mai mare producator mondial de echipamente de retea - a achizitionat 11,7% din actiuni cu 2 mil. euro. De atunci, vanzarile companiei au crescut de aproape trei ori, spune seful Gecad, care evita insa sa precizeze daca si valoarea Axigen a urcat in acelasi ritm, evocand confuzia din sistemul de evaluare al firmelor.
In ceea ce priveste impactul adus de investitori pentru afacerile Axigen, Georgescu spune ca influenta acestora in a aduce clienti noi nu a fost tocmai cea scontata, dar pe de alta parte infuzia de capital a fost bine venita iar schimbarea actionariatului a adus clarificari de strategie.
"Investitorii de la Axigen au avut un rol in ordonarea strategiei companiei, in implementarea unor politici legate de guvernanta corporatista. Sunt lucururi care de regula sunt mereu amanate cand firma are un singur proprietar sau nu este listata la bursa". Fondurile care au intrat anul trecut in actionariatul Axigen sunt Global Finance si 3TS-Cisco Growth Fund III, carora li se adauga investitori privati din SUA si Europa de Vest. Seful Gecad spune ca ideea dezvoltarii Axigen a venit dupa momentul vanzarii catre Microsoft, si ca se bazeaza pe informatiile colectate din businessul RAV.
"Cea mai de succes editie a Romanian Antivirus a fost cea dedicata serverelor de mail pentru furnizori de comunicatii. Asa a pornit ideea acestui produs, atunci cand, dupa ce am vandut catre Microsoft, am evaluat pe ce piete sa intram. Axigen e un business de proprietate intelectuala care vine si rezolva o problema a furnizorilor de comunicatii. Pana la noi nu a fost nici un server de mail creat pentru ei - toata lumea s-a focalizat pe companii. Celelalte solutii de pe piata sunt foarte bune, au un milion de functii, dar care nu se potrivesc pentru acest gen de companii".
Dupa ce a pornit de la zero, cu o firma care in anii '90 avea sediul intr-un apartament din zona Piata Muncii din Bucuresti, pe care in 12 ani a dus-o in centrul industriei mondiale IT&C prin tranzactia cu Microsoft, Radu Georgescu afirma ca a luat-o din nou de la capat in 2003, fondand alte afaceri impulsionat de echipa sa de oameni, cat si de energia care il indreapta catre "provocari majore".
"Crearea unei companii de la zero - primul cuvant pe o foaie goala, orice constructie in care o iei de la zero - inseamna ca ai pus o valoare adaugata absolut semnificativa. Este provocarea suprema, provocarea majora pentru mine. Nu cred ca as fi in stare sa stau fara sa fac nimic", explica el. "Am fost si un om norocos, iar un mare noroc este ca in permanenta, din 1992 incoace, am avut langa mine oameni foarte buni".
Dupa un an in care a investit 1,5 mil. euro in cele trei firme, Georgescu spune ca este multumit de evolutia celor trei firme.
"A fost un an bun pentru grup. Fiecare dintre companii a aratat ca poate sta in picioare. In schimb, 2009 va fi un an de consolidare, este un moment in care ne vom uita la profitabilitate si la constructia de proceduri, de elemente pentru cresterea viitoare".
El spune ca Gecad nu poate fi izolat de criza economica, dar spune ca firmele sale nu inregistreaza evolutii dramatice, cum ar fi concedieri masive. "Continuam sa angajam si sa concediem in functie de evolutia businessului, la fel ca pana acum. Nu sunt miscari spectaculoase, pentru ca noi nu am avut niciodata angajari masive".
Georgescu mai spune ca in acest moment nu are in vedere investitia intr-o noua companie. "Eu, Radu Georgescu, am investitii in mai multe lucruri, dar in acest moment grupul Gecad nu se uita la o extindere pe orizontala".
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO