Business Hi-Tech

Global Forum 2009: Industria IT poate scoate economia din criza

19.10.2009, 23:15 43

Industria locala IT&C, care contribuie cu 8% la formareaPIB, si are aproximativ 50.000 de angajati si venituri anuale de6,5 mld. euro, ar putea juca un rol cheie in iesirea economieilocale din criza, potrivit participantilor la conferintainternationala IT&C "Global Forum", care se desfasoara inBucuresti.

"Realizarea aplicatiilor ITC si transpunerea lor in procesul deguvernare au un rol fundamental in modernizarea, eficientizarea sidescentralizarea administratiei publice din Romania", a spus TraianBasescu, presedintele Romaniei, in cadrul conferintei. "Pe planregional, Romania reprezinta un centru important in domeniulsocietatii informationale. Companii precum IBM, Microsoft, Ericson,Intel, Hewlett-Packard sunt ancorate puternic pe piata romaneasca",a spus el.

Firmele si-ar putea plati online taxele dindecembrie

Serviciile IT imbunatatesc serviciile si reduc costurile astfelincat guvernarea electronica este o prioritate in Romania, a spussi Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor.

El a anuntat ca firmele si persoanele fizice si-ar putea platitaxele online odata cu lansarea pana la finele lunii decembrie aprimelor servicii de pe portalul e-Romania. Ministrul sustine ca inciuda situatiei in care se afla guvernul portalul va oferi inultima parte a lunii decembrie zece servicii, printre care se vornumara si unele legate de taxe pentru persoanele fizice. Sanduestimeaza ca pana la finele anului companiile isi vor putea depuneonline bilanturile si achita online taxele.

Mark Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania, a declarat incadrul conferintei ca zonele rurale din Romania, in care internetulsi telefonia mobila au inca resurse semnificative de crestere, auun potential imens de a contribui la cresterea economica siprosperitatea tarii.

"Inca sunt zone rurale unde internetul si telefonia mobila seafla abia la inceput. Segmentul rural are un potential imens sipoate contribui la cresterea economica si la prosperitateaRomaniei. O strategie nationala care sa promoveze industria IT esteesentiala", a spus Gitenstein.

Ambasadorul SUA a precizat ca industria IT a fost unul dintrecele mai importante motoare de crestere pentru Romania in ultimeledoua decenii si s-a declarat convins ca "IT-ul ar putea conduceiesirea Romaniei din perioada de scadere a economiei".

Ambasadorul SUA a spus ca Romania se claseaza pe locul trei inlume ca furnizor de servicii de outsourcing si are una dintre celemai bine pregatite forte de munca din lume in domeniulIT&C.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO