Business Hi-Tech

Google si-a dublat castigurile

23.10.2006, 18:20 20

Google, compania care detine cel mai mare motor de cautare pe Internet, a anuntat ca aproape si-a dublat profitul din trimestrul trei, depasind estimarile analistilor si accentuand, totodata, suprematia in fata Yahoo, scrie Bloomberg.
Profitul net al Google a atins 733,4 milioane de dolari (583 mil. euro), fata de profitul net de 381,2 mil. dolari (303 mil. euro) inregistrat anterior, ca urmare a extinderii companiei in afara Statelor Unite si a exploatarii eficiente a publicitatii pe motoarele de cautare. "Se pare ca vanzarile sunt mai puternice ca niciodata", a declarat Eric Schmidt, CEO al Google.
"A fost un trimestru foarte bun, un trimestru cu adevarat bun. Stim sigur ca afacerea motoarelor de cautare creste foarte bine si stim sigur ca Yahoo actioneaza gresit", a afirmat Sasa Zorovic, analist la Oppenheimer & Co.
Compania a raporat venituri brute de 2,7 mld. dolari (2,1 mld. euro), in crestere cu 70%, ca urmare a vanzarilor de publicitate care au crescut cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu un punct procentual fata de trimestrul doi. La polul opus se afla Yahoo, ale carei vanzari sunt inca neclare, compania raportand vanzari pe semestrul doi in crestere cu 1%.
Cotatia titlurilor Google a crescut, in timpul sedintei de vineri la bursa Nasdaq, cu 7,9% sau 33,61 $ (26,72 euro), atingand valoarea de 459,67 $ (365,57 euro) pentru o actiune. Analistii si-au reevaluat estimarile pentru valoarea actiunilor Google la 595 $ (473 de euro) pe actiune, fata de estimarea initiala de 525 $ (417 euro).
Mark Mahaney, analist la Citigroup, si-a ridicat previziunile asupra cotatiilor actiunilor Google la 600 $ (477 de euro) pentru o actiune si isi sustine, in continuare, recomandarea sa de a cumpara actiuni din pachetul Google.
Capitalizarea de piata a Google este situata la aproximativ 130,9 miliarde de dolari (104 mld. euro), peste cele ale companiilor Vodafone Group sau Intel. O cotatie de 600 de dolari (477 de euro) per actiune ar situa Google in topul companiilor cu cea mai mare valoare de piata la nivel mondial.
Studiile ComScore Networks, companie de cercetare de piata, situeaza Google pe primul loc pe piata motoarelor de cautare din Statele Unite, cu o cota de piata de 45%. Google este urmata in top de Yahoo, cu 28%. si de Microsoft MSN, cu 12%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO