Business Hi-Tech

Guvernul vrea să scutească operatorii de telecom de obligaţia de a îngropa reţelele în unele zone rurale

Guvernul vrea să scutească operatorii de telecom de...

Autor: Adrian Seceleanu

15.12.2014, 00:02 651
Guvernul României are în plan să modifice Regulamentul general de urbanism astfel încât să scutească operatorii de comunicaţii care construiesc reţele telecom în zonele rurale care nu sunt acoperite în prezent de servicii de acest tip (aşa-numitele zone albe) de obligaţia de a îngropa infrastructura, conform unui proiect de hotărâre care este iniţiat de Ministerul Societăţii Informaţionale.
 
Varianta modificată a articolului 18 din HG 525 / 1996 pentru aprobarea regulamentului general de urbanism este redactată astfel: „prin excepţie reţelele de comunicaţii electronice în bandă largă şi echipamentele tehnice asociate acestora, pot fi amplasate şi în varianta supraterană, în intravilanul şi extravilanul comunelor, satelor şi localităţilor aparţinătoare, care sunt clasificate drept zone albe din punct de vedere al reţelelor de comunicaţii în bandă largă”. Un beneficiar important al acestei scutiri ar fi grupul Telekom România (format din fostele Cosmote şi Romtelecom), care ar putea înregistra costuri mai mici în dezvoltarea proiectului Ro Net, care prespune dezvoltarea unei reţele de comunicaţii exact în o parte din „zonele albe” din România, respectiv în 783 din cele 2.268 de localităţi definite astfel.
 
Proiectul Ro Net este dezvoltat cu o finanţare europeană nerambursabilă de 57 mil. euro, iar costul total este de 83 mil. euro. De scutire ar putea beneficia şi operatorii de telefonie mobilă care sunt obligaţi, în conformitate cu prevederile licenţelor câştigate în 2012, să acopere unele zone albe. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO