Business Hi-Tech

HP: Punem inclusiv clientii sa faca designul computerelor noastre

HP: Punem inclusiv clientii sa faca designul computerelor noastre

HP a organizat un concurs online de design pentru crearea unei carcase de laptop destinat tinerilor.

16.09.2008, 19:47 41

 

"Computerul devine din nou personal" - acesta este noul slogan pe care gigantul hardware si software american Hewlett-Packard (HP) il promoveaza. Cele 48 de milioane de computere personale pe care le fabrica anual trebuie sa acopere toate categoriile de cumparatori si sa fie adaptate perfect pe grupuri de cumparatori.

Iar pentru a realiza aceasta, HP are o strategie complexa, care merge de la user generated-project (proiectarea de catre comunitati de consumatori), lansarea de laptopuri tip fashion destinate femeilor, pana la prezenta cu electronice de consum in magazinele de moda si crearea de seriale TV.

Anul trecut, in parteneriat cu canalul MTV, HP a organizat un concurs online de design pentru crearea unei carcase de laptop destinat tinerilor. Au participat concurenti din 18 tari, iar competitia a fost castigata de un teenager portughez care a venit cu un design inspirat din graffiti. Notebook-ul rezultat in urma acestui concurs este un succes la vanzari, spun oficialii producatorului american, astfel incat experienta cu MTV continua si in acest an. Pe postul de televiziune U MTV destinat campusurilor universitare, dar si pe internet se desfasoara incepand de luni competitia "Engine Room". Un numar de 16 tineri au fost instalati intr-un atelier din cartierul newyorkez Brooklin si pusi sa creeze arta digitala cu ajutorul tehnologiei HP. Engine Room este de fapt un serial TV tip reality-show, menit sa promoveze produsele HP, sa creeze comunitati online de consumatori, sa genereze noi idei de produse.

Pentru femei, HP a anuntat o linie noua de notebook-uri, pe care a prezentat-o in fashion show-uri la New York si imaginata de o creatoare de moda bine cotata in SUA si Asia, chinezoaica Vivienne Tam. Denumita HP Vivienne Tam Special Edition, seria propune mini-notebook-uri inspirate din arta chineza si care se vor gasi de anul viitor in magazinele de moda.

Craciunul reprezinta cel mai bun sezon de vanzari pentru produsele hi-tech, iar HP a prezentat saptamana aceasta noua "colectie" de computere personale. A atras atentia un computer multimedia pe care este instalat software produs de HP, TouchSmart Software Suite, bazat pe Windows Vista.

Noul computer personal HP IQ800 TouchSmart PC (urmasul unei variante anterioare, HP IQ500) se remarca prin ecranul tactil, in mare voga datorita telefoanelor mobile. Pregatit pentru a ajunge pe piata de Craciun, perioada de maxim al vanzarilor, HP IQ800 TouchSmart PC revolutioneaza conceptul de personal computer. Practic este format dintr-un monitor plat (in care este ascunsa unitatea hardware), receptioneaza posturile TV datorita tunerului incorporat, poate fi fixat pe perete asemenea unui televizor LCD, are telecomanda, vine cu o tastatura slim fara fir si cu unitate optica Blu-ray.

Insa punctul forte care il diferentiaza net de produse cvasi-similare il reprezinta de departe ecranul tactil, care aminteste de iPhone si de rivalii sai. Monitorul HP IQ800 TouchSmart PC are o diagonala de 25,5 inchi (65 de centimetri) si e full HD. Softul produs de HP permite utilizatorului sa manevreze informatia de pe ecran cu ajutorul degetului. Astfel, prin simpla atingere a monitorului, se navigheaza pe Internet, pot fi organizate si editate fotografii, se pot crea playlist-uri cu melodii, inregistra mesaje vocale si video (inclusiv podcasturi) datorita camerei web si microfonului incorporate. De asemenea, ecranul are si o unitate optica Blu-Ray pentru redarea materialelor HD.

HP IQ800 TouchSmart PC va incepe sa fie livrat in noiembrie, la pretul de 1.900 euro in cateva tari din Europa Occidentala si din Orientul Mijlociu. In tarile din Europa Centrala si de Est, computerul multimedia va ajunge anul viitor.

HP a lansat de asemenea si noi modele de notebook toamna/ iarna, printre care HP Pavilion dv4-1000 Special Edition Entertainment Notebook PC, care inglobeaza cele mai noi tehnologii multimedia.

 

HP da afara 25.000 de oameni

  • Mark Hurd, directorul executiv al Hewlett-Packard, a anuntat ca va concedia 24.600 de angajati ai companiei, ca urmare a achizitiei EDS, in cadrul unui efort de reducere a costurilor companiei cu 1,8 mld. dolari pe an. Acesta este cel mai dur program de restructurare desfasurat de HP pe durata mandatului lui Hurd.
  • Numarul de angajati concediati reprezinta 7,5% din forta de munca reunita a HP si EDS, restructurarea urmand sa fie realizata pe durata a trei ani.
  • HP, cel mai mare producator de calculatoare personale din lume, a cumparat luna trecuta EDS pentru 13,2 mld. dolari, vizand majorarea veniturilor din serviciile IT.
  • Hurd, care a concediat 15.000 de oameni de cand si-a preluat mandatul in 2005, urmareste o crestere a profitabilitatii companiei. HP se lupta cu IBM pentru clientii care isi externalizeaza administrarea retelelor si centrelor de date.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO