Business Hi-Tech

HTC lucreaza deja la antidotul la iPad: un tablet PC Google

03.02.2010, 23:06 40

Google, care detine cel mai popular motor de cautare din lume,va lansa un tablet PC care sa intre in concurenta cu iPad de laApple, lansat saptamana trecuta, scrie presa internationala.

Intr-un videoclip pe YouTube, unul dintre designerii Chrome,Glen Murphy, a prezentat o schita a unei viitoare interfete pentruun tablet PC. Tableta Google va avea, potrivit presei, intre 5 si10 inchi (12,7 si 25,4 cm), touchscren, tastatura virtuala si vafunctiona in sistemul de operare Chrome OS. Spre deosebire de iPad,tableta Google va permite multitasking-ul (spre exemplu sa deschizidoua ferestre diferite una pentru navigare pe net si cealaltapentru a scrie e-mailuri), considerat unul dintre cele mai marilipsuri ale gadgetului Apple.

Chrome OS, bazat pe platforma Linux, a fost lansat de Google innoiembrie ca sistem de operare destinat notebook-urilor, insa uniianalisti considera ca produsul ar fi util si tabletelor orientatecatre nagivarea pe internet. Sistemul de operare a fost dezvoltatin urma lansarii browser-ului web Google Chrome.

Google se afla in discutii cu compania taiwaneza HTC, care vaproduce, cel mai probabil, tableta. HTC fabrica in prezenttelefoane mobile care functioneaza pe platforma Android, dezvoltatade Google. Compania a dezvoltat Nexus One, primul telefon mobil algigantului american, lansat luna trecuta.

Mult mai utila pentru oamenii de afaceri

Analistii sunt de parere ca tableta Google va fi mai inovativadecat cea de la Apple, care se bazeaza foarte mult pe aplicatiilecompaniei. Tableta Google va pune mai mult accent pe continutulweb. Conceptul de baza va fi crearea unui sistem de operare care sase concentreze asupra internetului, fapt ce le va permiteutilizatorilor sa aiba acces mai mult la Gmail, Google Docs sauPicassa. De aceea, tableta de la Google va fi un dispozitiv maiutil pentru oamenii de afaceri, scrie PC World.

O tableta care le va permite oamenilor de afaceri sa aiba maimulta interactiune cu internetul va fi mai utila decat una care sase bazeze pe aplicatiile iPhone, scrie revista americana. PC Worlda mai scris ca faptul ca aplicatiile Google sunt online si nucumparate dintr-un magazin virtual (precum iTunes al Apple) facemult mai usoara comunicarea intre utilizatori.

Apple a lansat saptamana trecuta la San Francisco iPad, primultablet PC al companiei. Steve Jobs, CEO-ul Apple, a reactionat durla eforturile Google de a intra pe piata telefoanelor mobile,noteaza PC World, sugerand ca mediatizarea tabletei Google ar puteaatrage atentia "creierului" din spatele produselor Apple.

"Nu va faceti iluzii, Google vrea sa omoare iPhone - nu noi amintrat in businessul de cautare, ci ei au intrat in businessul detelefoane mobile", ar fi spus Jobs angajatilor sai.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO