Business Hi-Tech

IBM renunta la procesoarele AMD

17.08.2001, 00:00 19



Advanced Micro Devices (AMD) a pierdut o batalie din razboiul pe care il duce cu rivalii de la Intel pe piata microprocesoarelor, informeaza ediatia online a revistei PC World. Compania IBM a anuntat recent ca PC-urile pe care le va vinde in Statele Unite nu vor mai fi echipate cu procesoare AMD Athlon.

IBM oferea computere cu procesoare Athlon numai la cererea cumparatorului dar la aceasta optiune s-a renuntat in luna mai.

Modelul IBM NetVista A40i destinat comercializarii catre consumatorii individuali nu va mai oferi procesorul AMD ca optiune si va fi echipat numai cu cipuri de la Intel, a declarat Anouk Bikkel, purtator de cuvant la IBM. NetVista A40i a fost ales de publicatiile PC World drept sistemul cel mai bun pentru achizitie.

Sistemele NetVista au un pret mai scazut, se adreseaza consumatorilor individuali si nu companiilor, iar acestia nu manifesta aproape niciodata loialitate fata de o marca de procesoare sau alta, a mai spus Ray Gorman, alt purtator de cuvant al IBM. "Am ales Intel pentru ca persoanele care ne cumpara produsele au preferat aceste microprocesoare in dauna celor de la AMD", a precizat oficialul.

IBM a incetat de altfel sa promoveze in lume calculatoarele echipate cu procesoare AMD. Compania va continua sa vanda computere cu cipuri AMD pana la terminarea stocurilor, a mai declarat Gorman.

Inainte ca IBM sa decida renuntrea la cipurile produse de AMD, compania Dell anunta si ea ca nu va mai comercializa sisteme cu microprocesoare Athlon.

Razboiul intre cei doi mari producatori de procesoare a atins in ultimul an cateva puncte critice. Fiecare incearca sa-l depaseasca pe celalalt in lansarea de cipuri tot mai performante.

Astfel, cel mai nou procesor Intel, Pentium 4, a ajuns la versiuni de 1,6 si 1,8 GHz. AMD se poate lauda insa cu numai 1,4 GHz. Unii analisti considera insa ca, desi functioneaza la numai 1,4 GHz un procesor de la AMD este mai rapid decat oricare din produsele companiei rivale.

Batalia se duce nu numai pe piata microprocesoarelor pentru computere ci si pe cea a portabilelor. Intel se pregateste sa lanseze in aceasta toamna o versiune mobila a procesorului Pentium III care va fi denumit Mobile Pentium III Processor-M si va rula la 1,13 GHz. Noua generatie de cipuri AMD pentru computere portabile va fi Athlon 4 si este asteptata pe piata tot in aceasta toamna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO