Business Hi-Tech

Industria pariurilor online, intr-o criza majora

03.10.2006, 19:23 17

Companiile de pariuri online fac fata in aceste zile celei mai mari crize a industriei, dupa ce Congresul Stalelor Unite a aprobat o lege care duce practic la disparitia acestui business pe teritoriul american, scrie presa internationala. Legislatia nou introdusa va interzice rularea in Statele Unite a site-urilor de jocuri de noroc, fapt ce a provocat o scadere cumulata la bursa a valorii actiunilor companiilor din aceasta industrie cu 3,5 mld. lire sterline (5,1 mld. euro).
PartyGaming, operatorul britanic al celui mai mare site de pariuri online, PartyPoker.com, si rivalii Sportingbet si 888 au declarat ca se vor retrage de pe piata americana, cea mai mare sursa de venit a acestora. Companiile au avertizat ca decizia le va afecta considerabil nivelul profiturilor. "Introducerea legii reprezinta un pas inapoi pentru companie, actionarii si clientii nostri si industria in care activam", a declarat Mitch Garber, CEO al PartyGaming.
Ambele camere ale Parlamentului SUA au aprobat in mod surprinzator un proiect de lege care le interzice companiilor bancare sa efectueze plati catre site-urile de pariuri online. Pentru a intra vigoare, legea trebuie sa fie promulgata de presedintele George W. Bush, un fapt pe care analistii il dau drept sigur.
"Credem ca aceasta masura va avea un impact material foarte puternic asupra viitorului pe termen lung a industriei de pariuri, si in special asupra poker-ului", a declarat Julian Easthope, analist al UBS. "Aceasta va conduce la un declin rapid al traficului pe aceste site-uri de poker", a adaugat el. PartyGaming inregistreaza aproximativ 78% din venituri sale pe piata din Stele Unite, in timp ce Sportingbet obtine aproximativ 62%.
Actiunile PartyGaming, care inregistreaza zilnic un profit de 4 mil. $ (5 mil. euro) au scazut cu 58%. Acelasi procent l-au pierdut si actiunile Sportingbet, care detine site-urile de pariuri sportsbook.com si ParadisePoker.com. Actiunile 888 s-au depreciat cu 35%. Oficialii Sportingbet au declarat inaintea promulgarii legii ca vad drept o posibila solutie fuziunea cu World Gaming. 888 a estimat ca miscarea va influenta rezultatele financiare ale companiei, in timp ce furnizorul de aplicatii software destinat pariurilor online, Playtech a inregistrat o depreciere a actiunilor cu 51%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO