Business Hi-Tech

Inginerii si programatorii IBM de la Brasov vor lucra pentru constructorul auto BMW

21.05.2009, 00:00 1054

IBM Romania, subsidiara locala a celui mai mare furnizor global de servicii IT, care are peste 1.500 de angajati in Romania, a deschis ieri un centru de servicii la Brasov, al doilea din Romania dupa cel din Bucuresti.

Centru de servicii IT al IBM va avea o capacitate de 80 de angajati si se afla pe fosta platforma Tractorul, cumparata in 2007 de Flavus Investitii, controlata de doi oameni de afaceri romani si un fond de investitii britanic.
Centrul va furniza servicii IT clientilor IBM din intreaga lume si va fi condus de un project manager care va fi relocat din Bucuresti. "Aveam deja doi clienti - BMW si o companie de asigurari - inainte de a deschide centrul din Brasov. Capacitatea centrului este de 80 de angajati. Inca mai recrutam", a spus Michael Tietz, vicepresedinte IMB Global Delivery Center in Europa de Est. Reprezentantul IBM nu a precizat cati angajati lucreaza in prezent la Brasov. Centrul de servicii va dezvolta aplicatii pe care le vor folosi inginerii constructorului auto BMW, cu care IBM are deja incheiat un contract pe cinci ani.
In ultimii ani, mai multe companii de outsourcing s-au orientat spre provincie pentru a deschide centre de servicii, in special ca urmare a aglomerarii Capitalei, a salariilor mari din Bucuresti si a deficitului de specialisti.
"Ne-am gandit sa deschidem acest centru inca de la inceputul anului trecut, intrucat capacitatea biroului din Bucuresti devenise prea mica. A fost greu sa gasim un birou la un pret convenabil. Salariile din Brasov sunt mult mai mici decat in Bucuresti, insa nu acesta a fost criteriul pentru care am decis sa deschidem un centru in Brasov", a precizat vicepresedintele IBM.
Reprezentantii IBM au adaugat ca un factor important in alegerea Brasovului ca locatie pentru deschiderea unui al doilea centru a fost numarul mare de vorbitori de limba germana. "Toti angajatii din centru vorbesc limba germana, acest lucru se intampla pentru o mai buna comunicare cu clientii nostri care sunt preponderent germani", a mai spus Tietz. Brasovul a punctat si la nivel de infrastructura.
"Exista 155.000 de angajati in judetul Brasov, din care 2.600 muncesc in IT, adica mai putin de 2% din totalul angajatilor, insa acestia produc doar 1% din economia judetului, iar explicatia este faptul ca ce se produce la Brasov se vinde mult mai ieftin pe alte piete", a precizat Nicolae Tucunel, presedinte al Camerei de Comert Brasov. Salariile in IT au crescut accelerat in ultimii ani, ca urmare a deficitului de specialisti de pe piata.
"Salariile din IT sunt la un nivel acceptabil in acest moment si nu vad o crestere a lor in urmatoarea perioada. In contextul economic actual e un semnal de alarma ca pentru a ramane competitivi trebuie sa avem anumite costuri", a precizat Mihai Tudor, country general manager al IBM Romania.
O parte din angajatii IBM lucrau in Bucuresti inainte de deschiderea centrului de servicii. "Eu sunt din Brasov, dar am lucrat inainte la o alta companie de IT din Bucuresti si am aplicat pe un site de joburi pentru a veni la centrul din Brasov. Nu a fost neaparat vorba de o problema financiara, ci de faptul ca in Bucuresti cheltuielile sunt mult mai mari ca in Brasov. Salariul net din Brasov pe care mi-l ofera compania aici este mai mare decat in Bucuresti", spune un angajat al IBM, care ocupa o pozitie de inginer analist.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO