Business Hi-Tech

Intel mizeaza pe procesoarele multicore

18.06.2007, 20:36 15

Intel, cel mai mare producator din lume de semiconductori, lucreaza in prezent la noi metode de ambalare a procesoarelor multicore pentru a ii ajuta pe producatorii de PC-uri si software sa se adapteze mult mai usor acestora.
Aceste procesoare multicore au toate sansele sa contina atat core-uri pe platforma x86, similara procesoarelor care echipeaza marea majoritate ale solutiilor Intel pentru servere, cat si alte tipuri de core-uri, a declarat Jerry Bauista, director al programului de cercetare Tera-scale de la Intel, citat de presa internationala. Un procesor pe platforma x64 poate contine, spre exemplu, 42x86 core-uri, 18 acceleratori si patru core-uri grafice integrate.
Unele laboratoare si companii precum ClearSpeed Technology, Azul Systems si Riken, au dezvoltat procesoare cu un numar mare de core-uri - ClearSpeed detine unul cu 96 de core-uri capabile sa ruleze doar anumite tipuri de operatiuni.
Intel a prezentat anul trecut un prototip cu 80 de core-uri.
In timp ce industria semiconductorilor a luat atitudine la realizarea companiei americane, a aparut imediat o intrebare practica - va veni compania cu un procesor multicore pe platforma de x86? Vor rula aceste procesoare actualele softuri si sisteme de operare? Cum va solutiona Intel problemele legate de traficul de date, incalzire si timpul ridicat de raspuns?
O problema foarte importanta va fi cea a temperaturii degajate. Puterea necesara transferului la o viteza de un terabit pe secunda este de aproape 10 wati. Intel a dezvoltat un sistem cu un consum scazut de energie care are nevoie de doar 14 milivati pentru a transfera o viteza de 5 gigabiti pe secunda, ceea ce inseamna mai putin de 14% din puterea cosumata de sisteme din prezent cu rata de procesare de 5 gigabiti pe secunde.
Oficialii companiei americane au precizat ca Intel va lansa pe piata procesoare multicore masive in aproximativ cinci ani.
Bautista a precizat ca nu exista nimic magic in cifra 80 si singurul motiv pentru care compania lanseaza un procesor cu 80 de core-uri este dorinta Intel de a crea un procesor care sa ruleze 1 trilion de operatii pe secunda, iar singura solutie capabila de o asemenea viteza era procesorul cu 80 de core-uri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO