Business Hi-Tech

Intrebarea 3GSM: Cand vom folosi telefonul ca pe un PC?

13.02.2007, 19:09 17

Executivii din IT&C s-au adunat saptamana aceasta la Barcelona la Congresul Mondial 3GSM pentru a promova noi metode de accesare a continutului multimedia pe telefonul mobil.
Ironia face ca noile metode sa sune foarte asemanator cu interactiunea pe care oamenii o au in mod obisnuit cu PC-urile, scrie International Herald Tribune.
Pentru multi executivi din industrie, dilema nu va mai fi daca utilizatorii vor telefoanele mobile pentru a descarca muzica, clipuri video, jocuri, pentru a viziona emisiuni TV, pentru a cauta pe Internet un anumit restaurant, sa faca pariuri sau sa isi editeze blogurile. In prezent, intrebarea este cat de curand?
"Ceea ce oamenii accepta sa foloseasca pe un computer, in curand vor incepe sa il adopte si pe telefoanele mobile" , a declarat Daniel Winterbottom, analist al companiei de consultanta Informa Telecom and Media.
Conform Informa, piata de continut si servicii mobile va atinge in 2011 valoarea de 150 mld. de dolari, fata de 89 mld. dolari inregistrati anul trecut. Din intreaga valoare, 13,2 mld. dolari sunt asteptate sa provina din continutul creat de utilizatori - precum clipurile disponibile pe YouTube - si serviciile adiacente. In 2006, acest segment a generat 3,5 mld. dolari.
Cea mai mare problema intampinata de operatorii de telefonie mobila pe pietele mature precum Europa de Vest - unde aproape fiecare locuitor detine un telefon mobil - este cum vor pastra ritmul de crestere intr-o perioada in care preturile pentru transfer de voce si text scad puternic pe fondul concurentei acerbe.
In timp ce companiile de telefonie mobila tind tot mai mult sa adauge elementul mobil actualelor aplicatii web, afacerile de succes din mediul online raman comunitatile online precum Bebo sau MySpace. Totodata, continutul generat de utilizatori, reprezentat de site-ul video YouTube, invadeaza in prezent mediul telefoanelor mobile. Vodafone, cel mai mare operator de telefonie mobila din Marea Britanie, a semnat acorduri prin care va aduce YouTube, reteaua sociala MySpace si site-ul de licitatii online eBay pe telefoanele mobile ale abonatilor sai. In timp ce camerele digitale capabile sa fotografieze si sa filmeze au devenit aproape un standard pentru telefoanele mobile, numarul persoanelor care trimit clipuri catre site-uri precum YouTube este asteptat sa creasca de patru ori, la 198 milioane pana in 2011.
Dar dezvoltarea continutului mobil presupune ridicarea unor probleme fundamentale - daca va fi nevoie de introducerea publicitatii, cum ar trebui livrat continutul publicitar si cum vor fi impartite veniturile intre operatori, producatorii de continut si brokeri.
Companiile de telefonie mobila privesc serviciile de televiziune mobila drept un efort minim pe care il pot depune, si pe care il pot vinde foarte usor catre consumatori. Nokia si operatorii de telefonie din Marea Britanie promoveaza DVB-H (Digital Video Broadcasting - Handheld), o tehnologie de transmisie de date destinata telefoanelor mobile, in timp ce compania americana Qualcomm a dezvoltat un sistem numit MediaFlo, adoptat deja de BSkyB si prin care British Telecom emite semnale catre telefoanele din reteaua Virgin mobile.
Dar toate aceste noi servicii de date si video pentru telefoane mobile solicita capacitati mari de transfer. Unii operatori vor profita de congresul 3GSM pentru a-si anunta planurile pentru instalarea HSDPA ( cunoscuta si drept 3,5G), care presupune cresterea consistenta a vitezei de transfer.
O alta dorinta a operatorilor este facilitarea tranzactiilor financiare prin telefonul mobil. "Din cele 6,5 miliarde de locuitori ai planetei, aproximativ un miliard detin un cont bancar. Singurul mod de a ii servi in mod sustinut pe acestia este prin intermediul telecomunicatiilor mobile", a declarat Ben Soppit, project manager la GSM Association, organizatie care grupeaza operatorii de telefonie mobila din intreaga lume.
Serviciul, destinat in principal emigrantilor si imigrantilor, le va permite utilizatorilor de telefoane mobile sa isi incarce depozitele pe telefonul mobil si sa le poata trimite catre un numar de telefon dintr-o alta tara. Destinatarul va receptiona un mesaj in care va fi informat ca banii au fost livrati, astfel procesul devenind la fel de usor precum trimiterea unui SMS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO