Business Hi-Tech

Licitaţia 4G s-a oprit pentru că niciun operator n-a mai oferit un preţ mai mare. Frecvenţele rămase pot fi cumpărate la pachet

Etapa principală a licitaţiei de la ANCOM s-a încheiat fără ca toate licenţele să fie vândute. Urmează runde suplimentare

Autor: Adrian Seceleanu

11.09.2012, 14:25 3313

Etapa principală a licitaţiei de la ANCOM s-a încheiat fără ca toate licenţele să fie vândute, înainte de expirarea timpului maxim legal alocat astăzi competiţiei - ora 16,00, astfel că arbitrul telecom va organiza noi runde de licitare la care va încerca să vândă spectrul rămas disponibil, a anunţat instituţia la ora 14,30.

Fiecare rundă suplimentară de la licitaţie însemna că operatorii se lupta pe o frecvenţă şi plătesc mai mult decât preţul de pornire stabilit de Guvern.

Practic, cei cinci operatori telecom participanţi la licitaţie au avut doar trei runde în care s-au bătut pe licenţe oferind preţuri mai mari faţă de rivali, după care s-au oprit, obligând ANCOM să declare închisă etapa principală a "competiţiei".

ANCOM a anunţat astfel că în acest moment cererea nu mai depăşeşte oferta pentru nicio categorie de frecvenţe, fără a oferi detalii exacte - respectiv ce s-a vândut şi ce nu.

"În urma sesiunii de runde primare de licitare susţinute astăzi, în cea de-a doua zi a licitaţiei de spectru, Comisia anunţă că cererea nu mai depăşeşte oferta în niciuna dintre benzile disponibile. Se încheie astfel faza rundelor primare, după desfăşurarea unui număr de 3 asemenea runde".

Autoritatea de reglementare în comunicaţii a mai precizat că au rămas blocuri de frecvenţă nevândute, astfel că vor avea loc runde suplimentare de licitaţie, la care se va încerca vânzarea lor, primul termen fiind data de 14 septembrie.

"Licitaţia pentru alocarea frecvenţelor în benzile de 800, 900, 1800 şi 2600 MHz va continua cu organizarea de runde suplimentare, întrucât exista blocuri de frecvenţe neadjudecate. Prima runda suplimentară din cele maxim două posibile va fi organizată vineri, 14 septembrie. La rundele suplimentare pot participa toţi ofertanţii, indiferent dacă au obţinut sau nu blocuri de frecvenţe în urma rundelor primare, fiind însă aplicabile limitările privind dobândirea drepturilor de utilizare a spectrului. În fiecare dintre aceste runde, oricare ofertant va putea prezenta o oferta în care va indica unul sau mai multe pachete formate din unul sau mai multe blocuri neadjudecate, precum şi suma pe care este dispus să o achite pentru achiziţionarea unui asemenea pachet. În urma rundelor suplimentare vor fi determinate ofertele câştigătoare pentru blocurile rămase neadjudecate după rundele primare, ofertanţii câştigători, precum şi preţurile de bază pe care trebuie să le platească aceştia. Licitaţia se va încheia cu runda de alocare în care operatorii pot licita pentru locul dorit în banda", potrivit ANCOM.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO