Listarea Facebook

Zuckerberg a creat Facebook, dar ea l-a crescut. Cine este femeia care ar putea câştiga 2 miliarde de dolari din listarea reţelei de socializare?

Zuckerberg a creat Facebook, dar ea l-a crescut. Cine este femeia care ar putea câştiga 2 miliarde de dolari din listarea reţelei de socializare?

Foto: AFP

Autor: Andrei Chirileasa

02.02.2012, 17:41 1372

Sheryl Sandberg, directorul operaţional (COO) al Facebook, ar putea deveni una dintre cele mai bogate femei din lume în urma listării la bursă a companiei.

Ea conduce operaţiunile companiei din 2008, iar anul trecut a fost cel mai bine plătit executiv al Facebook, primind 30,8 milioane de dolari, cea mai mare parte în acţiuni. Potrivit prospectului de listare, Sandberg deţine circa 1,9 milioane de acţiuni Facebook şi încă 39,32 milioane de opţiuni pentru acţiuni Facebook care încă nu au ajuns la scadenţă. Astfel, dacă Facebook va atinge la listare valoarea de 100 de miliarde de dolari, participaţiile ei ar fi evaluate la 2 miliarde de dolari.

Sandberg este singurul executiv al Facebook care are la dispoziţie avion privat pentru călătorii de afaceri, în afară de Mark Zuckerberg, fondatorul şi principalul acţionar al companiei, potrivit prospectului.

În patru ani a dus veniturile Facebook de la 153 mil. dolari la 3,7 mld. dolari

Shery Sandberg s-a alăturat echipei Facebook în 2008 şi cu ea la cârmă compania a ajuns de la venituri de 153 mil. dolari în 2007 la 3,7 mld. dolari în 2011 şi la un profit net de 1 miliard de dolari.

În vârstă de 42 de ani, Sandberg a mai trecut pe la Google, unde era director în 2004 în momentul listării, pe la firma de consultanţă McKinsey, dar şi pe la departamentul Trezoreriei (Ministerul de Finanţe al SUA), acumulând experienţă, dar mai ales conexiuni puternice.

În ultimii ani ea a devenit imaginea publică a companiei şi interfaţa ei în relaţia cu advertizerii, reglementatorii şi partenerii de afaceri, iar analiştii apreciază că rolul ei va creşte în perioada următoare, când va fi pregătită listarea la bursă a companiei.

Recent, Sandberg a organizat o strângere de fonduri pentru preşedintele Barack Obama la care a cinat alături de preşedinte şi de celebra cântăreaţă Lady Gaga, iar săptămâna trecută a moderat o serie de conferinţe la Forumul Economic Mondial de la Davos (Elveţia).

Experienţă în vânzări şi conexiuni puternice

Sheryl Sandberg este extrem de activă în relaţia cu principalii clienţi, organizând adesea întâlniri cu aceştia. Anul trecut, ea a mers de două ori la sediul Wal-Mart, cel mai mare retailer din lume, pentru a-i convinge pe executivi să majoreze bugetul de publicitate pentru reţelele sociale. Ea a ţinut prezentări în faţa a mii de angajaţi ai Wal-Mart vorbindu-le despre cum pot interacţiona cu clienţii prin intermediul reţelei sociale.

Tot ea a jucta un rol cheie în creşterea numărului de angajaţi ai Facebook la peste 3.000 şi în formarea tinerilor manageri din companie, scrie Bloomberg.

Sandberg a crescut într-o suburbie a oraşului Miami şi a studiat economia la Harvard, unde l-a întâlnit pe Larry Summers (economist american, care a fost ministru de finanţe în timpul mandatului lui Bill Clinton) cu care a lucrat apoi la Banca Mondială şi la departamentul Trezoreriei.

La Google, ea a lucrat timp de şapte ani, ajungând să coordoneze vânzările internaţionale de publicitate.

Din februarie 2011, Sandberg este membru în consiliul pentru locuri de muncă şi competitivitate al preşedintelui Obama.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO