Business Hi-Tech

Manageri din privat vin sa puna la lucru 9.000 km de fibra optica

Manageri din privat vin sa puna la lucru 9.000 km de fibra optica

Horia Hahaianu este unul din fondatorii companiei locale Digisign, furnizor de solutii de securitate IT

15.04.2009, 18:01 791

Reorganizarea dupa criteriile de eficienta ale unei firme private, finalizarea investitiilor in infrastructura si majorarea veniturilor reprezinta principalele obiective urmarite de Horia Hahaianu, numit in urma cu doua saptamani de Ministerul Economiei ca director general al Teletrans, operator de comunicatii de stat, detinut integral de Transelectrica, compania nationala de transport de energie electrica.

Hahaianu a fost in ultimele sase luni consilier al ministrului comunicatiilor Gabriel Sandu, iar anterior a lucrat in industria IT&C. El este unul din fondatorii companiei locale Digisign, furnizor de solutii de securitate IT.
Teletrans, companie infiintata in 2002 ca furnizor de servicii de comunicatii si IT pentru Transelectrica, are 238 de angajati si a obtinut anul trecut un profit de 1 mil. euro, la venituri de 8,7 mil. euro. Teletrans are una dintre cele mai intinse retele de comunicatii din Romania, cu o acoperire nationala totala de aproximativ 9.000 de kilometri de fibra optica.
 
80% din venituri, de la Transelectrica
Horia Hahaianu spune ca unul dintre obiectivele sale cheie este majorarea veniturilor Teletrans, pe care le considera mici in raport cu infrastructura detinuta si cu oportunitatile existente pe piata locala telecom.
"In momentul de fata aproximativ 80% din veniturile companiei vin de la Transelectrica, insa vrem sa modificam acest procent, axandu-ne pe servicii cu valoare adaugata, pe servicii bazate pe tehnologia IP, pe abordarea clientilor strategici", a declarat Hahaianu intr-un interviu pentru ZF.
Noul sef al Teletrans spune insa ca pentru a-si atinge obiectivele este necesara o reorganizare si eficientizare a companiei, care sa tina cont de "rapiditatea" cu care se misca concurentii din mediul privat. "In acest moment regandim structura organizatorica si ne gandim la o modificare a regulamentului de organizare si functionare cu target pe eficientizarea procedurilor. Suntem o companie de stat si trebuie sa gasim calea de a ne misca foarte repede, in conditiile legii", spune Hahaianu.
 
Recrutari de la Softwin si Vodafone
El a adus in echipa de management a Teletrans doi oameni din mediul privat, respectiv Adelina Lupu (Softwin) si Marius Mateescu (Vodafone).
Adelina Lupu a fost director de marketing la divizia Ascenta a Softwin, iar anterior a ocupat aceeasi pozitie la furnizorul de solutii IT Romsys. Marius Mateescu a facut parte din echipa care a dezvoltat reteaua Connex (Vodafone) in 1997, fiind unul dintre primii 60 de angajati ai operatorului. El a lucrat 12 ani pentru operatorul de telefonie mobila, ultima pozitie detinuta fiind aceea de manager de retea pentru regiunea de sud a Romaniei.
Dupa o cariera petrecuta in mediul privat, Adelina Lupu, noul manager de marketing si vanzari al Teletrans, spune ca primele probleme pe care trebuie sa le rezolve incep cu programul specific unei unitati de stat si continua cu necesitatea de a grabi procedurile de lucru. "De exemplu, daca exista o procedura interna de ofertare, aceasta procedura, oricat ai fi de rapid, ca sa respecti toate legile dureaza pana intr-o saptamana sa o finalizezi. Or, pe o piata concurentiala cum este cea locala ofertarea se face acum la telefon sau in cel mai rau caz pe e-mail, in cursul unei zile", spune ea.
 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO