Business Hi-Tech

Masinile se pregatesc sa devina inteligente

06.10.2006, 19:40 13

Imaginati-va ca masina va va avertiza ca urmeaza un drum acoperit de gheata sau ca va va citi "cu voce tare" un mesaj text primit de pe telefonul mobil sau ca va va trimite un e-mail prin care va va ruga sa ii schimbati pompa de combustibil.
Acestea sunt ideile care stau in spatele telematicii auto, o tehnologie careia nu i s-a acordat, pana acum, prea multa atentie, dar care ar putea creste spectaculos, cu conditia ca cineva sa identifice un model de business profitabil pentru aceste idei.
"Aceste tehnologii vor fi prezente in orice masina. Este doar o problema de timp", spune Karl-Thomas Neumann, seful diviziei de echipamente auto al producatorului german de anvelope Continental, citat de presa internationala.
Continental a decis sa plateasca companiei Motorola, in luna aprilie,
1 mld. dolari pentru afacerea sa cu echipamente electronice auto, lansandu-se pe piata tehnologiilor de control si telecomunicatii pentru vehicule. Neumann este de parere ca potentialul pietei se ridica la "cateva miliarde, cu siguranta".
Thomas Weber, seful echipei de cercetare a DaimlerChrysler, locul cinci in productia mondiala de masini, sustine ca tehnologia telematica este mult mai avansata in Europa, dar inca necesita acordul autoritatilor asupra modalitatilor de implementare a tehnologiilor.
"Cand aceste acorduri vor fi semnate, vom cunoaste o adevarata expansiune", a afirmat Weber.
Drept masura de precautie, producatorii de masini au cercetat deja potentialul tehnologiei, un exemplu fiind alertarea automata a echipajelor de descarcerare in cazul declansarii sistemului airbag - un asa-numit "apel de urgenta".
"Ce nu a fost solutionat este administrarea centrului de apelare pe Internet si a costurilor pentru un call-center intr-o Europa care nu este la fel de unita si cu o multime de state si limbi diferite", a declarat Weber.
"Este nevoie, totusi, de depunerea unui efort", a adaugat seful echipei de cercetare a DaimlerChrysler.
Un alt aspect incert este daca tehnologia va fi incorporata in masina sau daca vehiculul ar trebui sa fie compatibil cu gadget-uri portabile precum telefoanele mobile su playerele digitale media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO