Business Hi-Tech

Microsoft, aproape de un acord cu UE

08.12.2009, 23:07 31

Microsoft, cel mai mare producator de software din lume, arputea incheia saptamana viitoare un conflict cu Uniunea Europeanacare a durat aproape un deceniu, in momentul in care responsabiliiantitrust europeni vor accepta propunerea modificata a companiei dea permite utilizatorilor Windows sa isi aleaga programul denavigare web, au sustiunut persoane apropiate firmei.

Sursele, care doresc sa ramana anonime, au spus ca se asteaptaca oficialii Comisiei Europeane sa accepte planul companieiMicrosoft de a facilita alegerea unui browser de net pentruutilizatorii care ruleaza Windows pe PC-ul lor.

Decizia ar permite companiei Microsoft sa evite alte amenzi,dupa ce a platit 1,68 miliarde de euro ca urmare a acuzatiilor caar fi incalcat regulile antitrust Europene.

Microsoft si-a modificat propunerile a doua oara dupa ce rivaliprecum Opera sau Google s-au plans Comisiei Europene cu privire lafaptul ca remediul anuntat pe 7 octombrie nu va fi eficient.

"O decizie ar putea fi anuntata saptamana viitoare in cadrulultimei intalniri a comisiei din acest an", a declarat o persoanaapropiata situatiei. "Ordinea browserelor va fi prezentataaleatoriu, in loc de alfabetic, pentru a fi cat mai neutru cuputinta", a adaugat ea.

Valoarea actiunilor Microsoft a scazut cu 0,4% la 29,87 dolaripe bursa Nasdaq. Comisia Europeana a declarat ca va lua inconsiderare raspunsul firmei Microsoft dupa ce se va efectua untest pe piata.

"Comisia nu va accepta niciun raspuns de la Microsoft pana nu seva asigura ca utilizatorii vor avea parte de o alegere reala,viabila", a declarat Jonathan Todd, purtator de cuvant al ComisieiEuropene.

Comisia a cerut feedback din partea rivalilor Microsoft, precumsi a producatorilor de PC-uri. Opera, a carei plangere depusa in2007 a declansat interventia CE, a declarat ca schimbarile voraduce beneficii pentru utilizatori.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO