Business Hi-Tech

Microsoft are rezultate în creştere, dar mai mici decât Apple

Microsoft are rezultate în creştere, dar mai mici decât Apple

Peter Klein, directorul financiar al Microsoft: Vânzările de Office 2010, Xbox şi Kinect cresc puternic

Autor: Ştefan Vrabie

01.05.2011, 23:35 277

Microsoft, a doua cea mai mare companie tehnologică din lumedupă Apple, a raportat un venit record de 16,43 miliarde de dolariîn al treilea trimestru, care s-a în­cheiat pe 31 martie 2011,scrie agenţia de presă Reuters.

"Am înregistrat rezultate financiare solide în ciuda rezultatelormixte de pe piaţa PC-urilor, care demonstrează puterea şiîntinderea afacerilor noastre. Vânzările de Office 2010, Xbox şiKinect cresc puternic, iar companiile de toate mărimile cumpărăplatformele Microsoft şi aplicaţiile sale", a declarat Peter Klein,directorul financiar al Microsoft.
Cu toate acestea, investitorii sunt în continuare îngrijoraţi cuprivire la vânzările mici ale computerelor personale şi princonsecinţă şi ale sistemelor de operare Windows.
Vânzările Microsoft au crescut cu 13% în primele trei luni aleacestui an, la 16,4 miliarde de dolari, iar profitul net a avansatcu 31%, la 5,2 miliarde de dolari, rezultat trimestrial care pentruprima dată în ultimii 20 de ani este mai mic decât cel al Apple,potrivit Bloomberg.
Apple a raportat pentru primele trei luni ale acestui an un profitnet record de şase miliarde dolari. Ultima dată când producă­toruliPad a avut un profit mai mare decât al Microsoft, cel mai mareproducător de soft­ware la nivel mondial, a fost în 1991.
Încasările diviziei business, cea mai mare unitate a Microsoft,care vinde şi produsele Office, au avansat cu 21%, la 5,25 miliardede dolari.
Veniturile diviziei Windows au scăzut cu 4,4%, la 4,45 miliarde dedolari. În perioada analizată, livrările de PC-uri cătreconsumatori s-au redus cu 8%, a afirmat directorul financiar alcompaniei, Peter Klein.
Vânzările de netbook-uri, laptop-uri ieftine devenite populare întimpul recesiunii, au scăzut cu 40%, una dintre cauze fiindorientarea cererii spre tablet PC-uri. Livrările totale decomputere personale au coborât cu 2% în perioada ianuarie-martie.
"Ar trebui să trăieşti sub un bolovan ca să nu vezi că iPad-ul iadin cota de piaţă a netbook-urilor. Aceasta reprezintă o proble­măpe piaţa destinată populaţiei, unde Microsoft continuă să piardăteren în faţa Apple", a afirmat Pat Becker, analist la BeckerCapital Management.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO