Business Hi-Tech

Ministrul societăţii informaţionale: Nu există bază legală pentru plata unor despăgubiri către Vodafone pentru bruiajul din Ucraina

Răzvan Cotovelea, ministrul societăţii informaţionale. Foto: Silviu Matei

Răzvan Cotovelea, ministrul societăţii informaţionale. Foto: Silviu Matei

Autor: Adrian Seceleanu

11.11.2014, 00:03 226

Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) nu are “baza legală” pentru a plăti către Vodafone, al doilea jucător de pe piaţa locală de telefonie mobilă, despăgubirile de 15 milioane de euro solicitate de operator pentru că o parte din spectrul radio achiziţionat de la statul român în anul 2012 este bruiat de operatori din Ucraina, a declarat la emisiunea ZF Live Răzvan Cotovelea, ministrul societăţii informaţionale.

“Nu există bază legală pentru a plăti despagubiri”, a declarat Cotovelea.

Potrivit datelor ZF, Vodafone a solicitat ANCOM, printr-o plângere prealabilă depusă la registratura instituţiei la finele lunii septembrie, plata unei sume de 15 milioane de euro - reprezentând „despăgubiri“ pentru „prejudiciul“ creat companiei de faptul că o parte din spectrul radio achiziţionat în anul 2012 de la statul român nu poate fi utilizat în conformitate cu condiţiile descrise în caietul de sarcini - din cauza unor interferenţe generate de companii de comunicaţii din Ucraina. Operatorul a adus în sprijinul cererii măsurători realizate în teren timp de o lună de zile, care documentează amploarea problemelor generate de „bruiajul“ generat din Ucraina: peste 1.000 de antene din peste 20 de judeţe în care locuiesc câteva milioane de persoane.
 

Vedeţi aici înregistrarea emisiunii VIDEO ZF LIVE
 

Întrebat dacă Ministerul Societăţii Informaţionale s-a implicat în rezolvarea acestei probleme, Cotovelea a spus că instituţia a participat la discuţii cu autorităţile din ţara vecină şi că, în prezent, Vodafone s-ar mai confrunta cu probleme doar în zona localităţii Brăila.

“Ne-am implicat din luna iunie în sensul în care împreună cu Ministerul de externe şi de interne am discutat cu autorităţile, cu autoritatea de reglementare în Ucraina. Staţiile lor (de emisie) pe sistemul CDMA au fost foarte puternic activate din varii motive, bănuim că din cauza sensibilităţilor militare, ca să nu spunem altfel. În acest moment mai este o singură zonă lângă Brăila care mai este perturbată, în rest bruiajul acela este în limitele acordului bilateral semnat de către România şi Ucraina”, a spus Cotovelea.

Vodafone are aproximativ 8 milioane de utilizatori şi este al doilea jucător de pe piaţa locală de comunicaţii mobile, după Orange şi înaintea Telekom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO