Business Hi-Tech

Murdoch negociaza "pacea" cu Malone

18.09.2006, 20:28 9

News Corp., gigantul media detinut de Rupert Murdoch, ia in considerare cedarea pachetului de actiuni care ii ofera controlul asupra operatorului american de televiziune prin satelit DirecTV, in schimbul pachetului de 19% din actiuni cu drept de vot, pe care il detine la News Corp. John Malone, proprietarul Liberty Media, scrie Financial Times.
Pachetul de 38% din actiunile DirecTV detinut de News Corp. valoreaza circa 9 mld. $ (7 mld. euro), in timp ce actiunile detinute de Liberty la News Corp. au o valoare de circa 11 mld. $, scrie FT.
Rupert Murdoch, care a luptat din greu pentru a obtine actiunile DirecTV in cadrul unui efort de a asigura un suport de distributie pentru televiziunea Fox, ia in considerare schimbul de active datorita dificultatilor si cheltuielilor ridicate pe care le presupun adaugarea unor capabilitati broadband la serviciile de televiziune prin satelit, un mix de servicii extrem de cautat de clienti si care se afla deja in portofoliul unor companii rivale. In prezent, operatorul britanic de televiziune prin satelit detinut de Murdoch, BSkyB, adauga capacitati de transfer de mare viteza, dar cadrul legislativ din SUA nu permite lansarea unei operatiuni similare si pe teritoriul american.
Tratativele dintre cei doi veterani ai industriei media constituie cea mai avansata etapa a discutiilor purtate de-a lungul ultimelor luni. Malone si-a majorat in secret pachetul de actiuni de la News Corp., unde familia lui Murdoch detine circa 30% din actiunile cu drept de vot, in momentul in care Murdoch si-a transferat operatiunile din Australia in SUA.
Un complex de factori, printre care si cresterea pretului pentru actiunile News Corp., i-au determinat pe cei doi moguli media sa se aseze la masa negocierilor pentru a-si depasi neintelegerile. Conform FT, cei doi au discutat inclusiv detalii tehnice ale schimbului de actiuni, care sa le permita reducerea la minimum a valorii taxelor platite catre fisc pentru operatiune.
Pe durata discutiilor, Murdoch a oferit mai multe active News Corp. in schimbul pachetului de 19% din actiuni, printre care controlul asupra unor posturi TV americane, dar si actiuni la National Geografic, titlurile de la DirecTV fiind ultima varianta lansata de mogulul media.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO