Business Hi-Tech

Nokia are probleme cu divizia de echipamente

10.12.2007, 16:56 32

Actiunile Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, s-a depreciat cu 4,4 procente la 26,37 euro la bursa din Helsinki, dupa ce compania a anuntat joi ca va inregistra un profit operational sub 10% pana la finele anului 2009, scrie Financial Times.
Declaratia oficialilor Nokia subliniaza dificultatile cu care se confrunta industria de infrastructura telecom. Compania anuntase in urma cu un an ca Nokia Siemens Networks, un joint venture alaturi de divizia de infrastructura telecom a Siemens, va inregistra un profit operational de peste 10% pana in 2008.
In alta ordine de idei, finlandezii de la Nokia au prezentat in cadrul unui eveniment organizat la Helsinki planuri de a oferi acces catre intregul portofoliu al casei de discuri Universal Music utilizatorilor care cumpara un mobil Nokia. Serviciul este vazut ca o replica la aparitia pe piata a Apple iPhone.
Serviciul Nokia Comes with Music, care va fi lansat anul viitor, le va permite utilizatorilor sa achizitioneze telefoane mobile Nokia cu acces nelimitat timp de un an la milioane de piese in format digital ale artistilor casei de discuri Universal. In plus, Nokia negociaza si cu alte case de discuri parteneriate similare.
Olli-Pekka Kallasvuo, directorul executiv al companiei finlandeze, si-a manifestat increderea ca Nokia va reusi sa isi majoreze cota pe care o detine pe piata de telefoane mobile la 40%, sau chiar mai mult, in special ca urmare a lansarii ofertei in parteneriat cu Universal Music.
Nokia are in vedere mai multe achizitii pentru a-si imbunatati serviciile oferite prin internet, precum magazinul virtual dedicat achizitionarii de muzica sau jocuri. Cu toate acestea, Kallasvuo a precizat ca achizitiile care vor urma vor fi de dimensiuni mici.
Unii analisti si investitori au fost dezamagiti de previziunile financiare lansate de Nokia, in special de catre joint venture-ul Nokia Siemens.
De la inceputul acestui an, actiunile Nokia au crescut cu circa 78% la bursa din Helsinki, in mare parte datorita asteptarilor ridicate cu privire la profit si cota de piata la nivel global. Kallasvuo a reusit in ultimul an sa creasca profitul companiei cat si cota de piata cu ajutorul telefoanelor low-end cu preturi sub 50 de dolari si modelelor care incorporeaza sisteme de nagivatie prin satelit, functii avansate multimedia si e-mail. De asemenea, planurile ambitioase ale companiei legate de serviciile de muzica, harti si jocuri tind sa atraga venituri peste cele provenite din vanzarile de telefoane mobile si echipamente telecom.
Compania se asteapta ca marjele operationale ale grupului sa se situeze la 16-17% in urmatorii doi ani, fata de nivelul de 15% prognozat in luna noiembrie a anului trecut.
Principala divizie a grupului - responsabila cu productia de telefoane mobile, este asteptata sa inregistreze un profit operational de circa 20% in urmatorii doi ani, dupa ce in primele noua luni din acest an compania a raportat un nivel de 19%.
De cealalta parte, Nokia Siemens Networks, care si-a inceput operatiunile in al doilea trimestru din 2007, a raportat pierderi de 1,3 miliarde de euro, ca urmare a fuziunii si restructurari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO