Business Hi-Tech

O noua fata a profiturilor din investitiile de capital

29.09.2006, 21:33 11

Precum multi investitori din tehnologie, cei care au investit masiv in timpul febrei domeniilor ".com" au suferit puternic in ultimii ani, incercand sa recupereze banii pierduti.
In prezent, multe dintre aceste companii revin in forta investind in start-up-uri (companii debutante) de telecomunicatii si biotehnologie. Chiar daca noua febra nu se compara cu cea de la sfarsitul anilor 90, veniturile mari au permis companiilor sa isi asume riscuri mai mari cu noile tehnologii, care inca nu au apucat sa-si dovedeasca succesul. Analistii sunt de parere ca investitiile de capital de risc au crescut la un miliard de dolari (854 mil. euro) in prima jumatate a acestui an, fata de cele 680 de milioane de dolari (529 mil. euro) din perioada similara a anului trecut, scrie New York Times.
Cu toate acestea, un numar tot mai mare de giganti din tehnologie au decis ca investitiile de risc nu sunt oportune, si nu doar din cauza riscurilor financiare implicate.
"Interesele unei corporatii si a celor care investesc in inovatii ale tehnologiei sunt de putine ori similare", a declarat Jonathan Schwartz, CEO al Sun Microsystems.
De-a lungul istoriei, corporatiile au investit in start-upuri pentru a vedea evolutia noiilor tehnologii si pentru a gasi posibile tinte pentru achizitii. Achizitia se face pentru dezvoltarea portofoliului de produse al cumparatorului sau chiar a bloca un posibil rival de a se dezvolta prea mult. Totusi, de putine ori investitia unei corporatii intr-un start-up a obtinut un profit, deoarece profitabilitatea investitiei este de putine ori o prioritate
Pentru o corporatie, a obtine un mic salt intr-o investitie de capital de risc este irelevant, este de parere Schwartz.
Sun inveteste uneori in mici companii, dar divizia de investitii de capital a fost dezmembrata in urma cu cativa ani. In mod similar, Dell a desfiintat divizia Dell Ventures in 2004. Totusi, alti giganti din tehnologie isi concentreaza atentia asupra obtinerii unor castiguri strategice din investitii de capital, in timp ce evita hazardul presupus de obligatiile financiare
IBM, dupa ce a pierdut bani in anumite investitii de capital, si-a schimbat orientarea la inceputul acestui deceniu. A inceput prin a transmite in Silicon Valley catre multi dintre marii investitori de capital de risc mesajul: "Noi nu investim, dar putem ajuta".
Compania a stabilit un program care incurajeaza investitorii sa transforme start-up-urile, in special cele din segmentul productiei de software, in parteneri IBM. Compania a informat in mod regulat investitorii asupra riscurilor de a investi in tehnologiile sugerate de IBM, drept o masura de a ii atrage sa finanteze companii in domeniu. Astfel de start-up-uri care deveneau parte a programului puteau primi suport sub forma unor aplicatii software, echipamente sau expertize tehnice, ceea ce putea grabi aparitia pe piata a produselor realizate de un star-up.
A gasi echilibrul perfect dintre importanta strategica si cea financiara "este una dintre cele mai mari provocari pentru grupurile de investitii din Statele Unite", este de parere Claudia Fan Munce, manager director al IBM Venture Capital Group. Divizia IBM, in ciuda numelui sau, nu mai investeste in calitate de firma de investitii de capital de risc. "Misiunea mea este 100% strategica", a declarat Munce.
Abordarea se pare ca a dat rezultate. Cand programul a inceput, in 2000, IBM avea doar 21 de firme in care investea in ceea ce compania numea propriul "ecosistem". Multi investitori de capital nu au raspuns ofertelor companiei, dar in prezent acest "ecosistem" s-a extins la un numar de aproximativ 1.200 de firme. Dintre acestea, 175 reprezinta o parte a programelor comune de vanzari, care genereaza venituri atat pentru IBM, cat si pentru micile companii, iar 15 dintre aceste companii partenere au fost achizitionate de IBM de la lansarea programului.
Microsoft, care a fost nevoita sa depaseasca criza majora de imagine dupa disputele cu Netscape, Sun si alte companii, a adoptat o abordare similara.
Compania inca mai investeste direct in companii nou aparute, dar acestea "tind sa fie exceptii, si nu o regula", a declarat Dan Lewin, vicepresedinte al diviziei strategice si de fuziune a Microsoft.
Lewin, care a devenit ambasadorul virtual al companiei in Silicon Valley, a facut cu succes lobby pe langa firmele de top de investitii din Silicon Valley. Nu a stricat nici faptul ca Microsoft a devenit un cumparator prolific de companii tinere, oferind "iesiri" pentru multe din investitiile de capital ale firmei.
HP, care a efectuat cateva investitii de risc, a semnat un parteneriat inovator cu Foundation Capital, o firma din Menlo Park, California.
Programul a constat intr-un schimb de experienta privind expertiza de piata si a cunostintelor de ordin tehnic, intre partenerii Foundation Capital si cercetatorii laboratoarelor HP. Spre exemplu, cand cercetatorii HP au luat in vedere o noua tehnologie de monitorizare a conferintelor, FC a avertizat asupra unor esecuri de afacere din sector.
In mod normal, schimbarea de directie de la simpla investitie de capital poate insemna, totodata, ca unele companii au realizat ca nu sunt la fel de pricepute precum majoritatea profesionistilor. "Corporatiile nu sunt pregatite sa aiba acelasi tip de activitate precum firmele de investitii", a declarat Ari Ginsberg, profesor de management la Catedra de Afaceri a Univesitatii din New York.
Investitiile de capital de risc sunt inca esentiale pentru anumite companii. Acest lucru este valabil in biotehnologie si in industria farmaceutica, unde cercetarile complexe, regulile si probele clinice conduc la lungi cicluri de productie, dar si in domenii unde triumful unor noi descoperiri din tehnologie este adoptat de o lunga lista de jucatori.
In ceea ce priveste Intel, cel mai mare investitor corporatist din tehnologie - privit la nivel mondial drept cel mai bine informat - a investit in luna iulie 600 mil. dolari (473 mil. euro) in Clearwire, o companie de servicii wireless de Internet condusa de Craig McCaw. Achizitia face parte dintr-un lung sir de investitii prin care Intel promoveaza WiMax, o noua tehnologie wireless pe care compania o considera vitala in viitor. Succesul WiMax nu depinde doar de procesoarele Intel, dar si de producatorii de echipamente, constructorii retelelor si distribuitorii de servicii care folosesc aceasta tehnologie.
"Incercam sa ne asiguram ca toti jucatorii importanti din ecosistem sunt pregatiti in aproape acelasi moment", a afirmat Arvind Sodhani, presedinte al Intel Capital.
In cazul companiilor tehnologice, un singur lucru ramane sigur: investitiile de capital de risc reprezinta o miscare delicata. "Tipurile de acorduri care pot fi strategice pentru companie, pot fi in principal neatractive din punct de vedere financiar", a adaugat Munce.
Dar si opusul poate fi adevarat. In timp ce Yahoo nu este evident un investitor de capital, acesta a raportat pentru anul trecut venituri de 563 mil. dolari (428 mil. euro) dupa ce a investit 10 mil. dolari (7,9 mil. euro) cu mai multi ani in urma. Investitia facea parte dintr-un parteneriat tehnologic cu Google, la vremea aceea doar o companie debutanta promitatoare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO