Business Hi-Tech

Oferte de peste 1,5 mld. dolari pentru YouTube

09.10.2006, 19:26 13

YouTube, site-ul cu cea mai rapida crestere din istoria recenta a Internetului, a primit in ultimele zile o serie de oferte de preluare din partea unor mari jucatori, printre care si Google, scrie Financial Times.
Site-ul YouTube, care le permite utilizatorilor sa urmareasca sau sa publice pe Internet clipuri video, a crescut spectaculos, ajungand sa detina in SUA o audienta mai mare decat cea a postului MTV. Site-ul este accesat lunar de 32 milioane de vizitatori.
Valul de interes ridicat survine la cateva zile dupa ce Yahoo, marele rival al Google, a anuntat ca a purtat negocieri cu Facebook, un site de tip retea sociala care a inregistrat, de asemenea, cresteri puternice din punctul de vedere al numarului de utilizatori.
"Au existat o multime de oferte", a declarat un apropiat al YouTube, care estimeaza oferta Google in jurul a 1,5 - 1,6 mld. dolari (1,18 - 1,25 mld. euro ). Oficialii Google si YouTube au refuzat sa comenteze asupra acestor informatii. O sursa apropiata situatiei citata de Wall Street Journal a declarat ca discutiile se afla intr-o faza dificila, fiind posibila o ruptura.
News Corp, care a achizitionat reteaua sociala MySpace pentru 580 mil. dolari (450 mil. euro), a evaluat "foarte atent" YouTube, au declarat surse familiare discutiilor. Acestia au subliniat ca grupul media a refuzat sa oferteze YouTube, datorita pretului minim de 1,5 mld. dolari (1,18 mld. euro), dar si pentru ca News Corp ar fi interesat sa dezvolte de unul singur in cadrul MySpace facilitati similare YouTube.
In ciuda interesului intens venit din partea unor mari corporatii, Chad Hurley, cofondator si CEO al YouTube, a declarat ca nu intentioneaza sa puna compania la vanzare. "Noi intentionam doar sa continuam sa construim afacerea prin propriile mijloace", a afirmat el. Hurley a precizat ca strategia sa este sustinuta de fondul de investitii Sequoia Capital.
"Din acest motiv, am ales sa lucram cu Sequoia, pentru a avea o sansa sa construim o afacere puternica. Sequoia nu e o companie de investitii de capital care lanseaza companii mici", a adaugat Hurley.
Unii analisti afirma ca un motiv pentru preluarea YouTube de catre Google ar fi acela ca motorul de cautare pierde teren in comunitatile online, in fata unor site-uri precum MySpace.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO