Business Hi-Tech

Omnilogic: Negocierea dura a fost pentru procentul de control al Datanet

11.06.2004, 00:00 50

Furnizorul autohton de echipament, software si servicii IT Omnilogic a anuntat ca principalul sau actionar, GT Holding din Austria, a cumparat pachetul majoritar la furnizorul de servicii IT si telecom Datanet System, de asemnea o companie romaneasca.
Practic, GT Holding, actionarul principal al Omnilogic, a preluat 50% din actiunile Datanet de la General Communications, un alt holding austriac de la care GT a preluat in urma cu cativa ani si o parte din actiunile Omnilogic. "Negocierea dura a fost pentru acel 1% de control", a explicat Gabriel Marin, seful Omnilogic. Acest procent a fost achizitionat de la o persoana fizica, cetatean roman. Conform oficialilor celor doua companii, pachetul de actiuni Datanet a fost platit la valoarea nominala. Ei au dorit sa faca publice informatii privind valoarea tranzactiei sau alte date financiare ale acordului.
"Aceasta achizitie contribuie la consolidarea companiei, mai ales in pespectiva aderarii Romaniei la UE si a concurentei din aceasta piata. Am anuntat ca avem intentia sa facem o astfel de achizitie si cred ca am dat startul procesului de consolidare care va fi resimtit in industria IT romaneasca", a spus Marin. Omnilogic a avertizat de mai multe ori ca firmele IT care nu au o baza serioasa a afacerilor nu vor rezista in piata concurentiala din Uniunea Europeana.
Cele doua companii au activitati complementare, Omnilogic fiind distribuitor de echipament si software, iar Datanet furnizor de servicii IT si telecom. Cele doua companii raman independente, fara a se modifica structura de management, doar strategia de dezvoltare urmand sa fie comuna. "Sigur ne vom alinia pe partea de vanzari, marketing, logistica si pe partea financiara", a explicat Marin.
Seful Omnilogic a mai spus ca deocamdata, compania sa nu intentioneaza sa mai faca achizitii de o asemenea anvergura. "Vrem sa intram pe cateva nise, poate pe segmentul data security, sau poate pe partea de dezvoltare de software", a spus el. De asemenea, Gabriel Marin a reafirmat faptul ca Omnilogic nu are nici o intentie de a lista la bursa.
Restul de 49% din actiunile Datanet Systems raman in posesia directorului general al companiei, Gabriel Musat, si a unor actionari persoane fizice. "Cota mea nu s-a modificat in urma acestei tranzactii", a spus seful Datanet. El a apreciat ca acordul va favoriza cresterea ambelor companii, data fiind baza solida de clienti pe care ii au in portofoliu.
"Nu ma astept la o crestere spectaculoasa a cifrei de afaceri in viitorul apropiat. Nu cred nici ca vor aparea clienti foarte mari prea curand", a spus Marin. Seful Omnilogic a mai adaugat ca principalul obiectiv este cresterea productivitatii si, mai ales a profitabilitatii companiei.
Anul trecut, Omnilogic a avut o cifra de afaceri de 70 de milioane de dolari, din care 60% din activitatile IT. Compania a declarat o rata a productivitatii pe angajat de aproape 2 milioane de dolari anul trecut. Cu alte cuvinte, dublu fata de media companiilor de gen din statele membre UE.
Compania Datanet Systems a avut o cifra de afaceri de 5 milioane de dolari in 2003, inregistrand un profit net de 400.000 de dolari. Datanet s-a orientat spre sectorul bancar, telecom, institutii guvernamentale si companii mari. Printre clientii sai se numara BCR, Orange, Connex, RomTelecom, Ministerul de Externe, Serviciul de Informatii Externe, dar si Nestle Romania, Lockheed Martin, Porsche Romania si altele.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO