Business Hi-Tech

Operatorii GSM aduc filme pe telefoanele mobile

06.02.2007, 18:21 19

Intr-o miscare gandita sa marcheze un inceput pe tanara piata a continutului multimedia mobil, Asociatia operatorilor GSM (GSMA) va distribui gratuit saptamana viitoare o colectie de filme scurte produse pentru telefoanele mobile de catre regizori contractati de catre Institutul Sundance detinut de Robert Redford, scrie International Herald Tribune.
Filmele scurte, inclusiv cel creat de echipa care a regizat "Little Miss Sunshine", vor fi accesibile pe majoritatea telefoanelor care suporta redarea in format video. Filmele, fiecare cu o durata de aproximativ cinci minute, vor fi prezentate pentru prima data saptamana viitoare la Barcelona, cu prilejul congresului 3GSM, cel mai mare eveniment anual al industriei de telefonie mobila. Ulterior, acestea vor fi disponibile in retelele a peste 700 de operatori de telefonie mobila din GSMA, care isi ruleaza operatiunile in 215 tari. Astfel, clientii vor putea descarca filmele pe telefonul mobil prin intermediul operatorului de telefonie mobila si sa le transfere de pe un telefon pe altul.
"Am considerat ca acesta va reprezenta un bun proiect deoarece in prezent exista un interes puternic pentru dispozitivele media portabile si pentru transferul de continut intre utilizatori", a afirmat John Cooper, director de creatie al Insitutului Sundance, care promoveaza creatiile producatorilor si scenaristilor de film independenti. "Exita cateva limite impuse de dimensiunile ecranului. Dar una dintre limitele pe care nu le ai este sunetul, deoarece pot fi conectate casti, iar calitatea sunetului este uluitoare", a precizat Cooper.
Valerie Faris si sotul sau Jonathan Dayton, echipa regizorala aflata -in spatele filmului "Littel Miss Sunshine", au fost nevoiti sa isi faca temele inainte de a lucra la un asemenea proiect.
"Pentru a ne pregati am vizionat o multime de filme importante si am observat care sunt cele mai populare clipuri video de pe YouTube. Am dorit sa vedem ceea ce ar dori oamenii sa dea mai departe prietenilor lor", a precizat Faris.
Pentru a transfera de pe un telefon pe altul unul dintre clipurile Sundance, pe ambele telefoane este nevoie sa fie instalata o aplicatie Media Call, produsa de compania americana Roamware. Pentru intreaga industrie a filmului mobil, acest gen de cerinte sunt privite drept un potential impediment pentru dezvoltarea acesteia. "Este greu de stiut cat de repede vor prinde filmele pentru telefoanele mobile, dar credem ca exista o cerere suficienta, dar reprimata", a declarat Kevin Nix, director de marketing la Roamware.
Pana in prezent, majoritatea clipurilor video destinate telefoanelor mobile au reprezentat fie parti dintr-un film existent sau programe de tv, fie filme captate de telefoanele mobile echipate cu camera foto.
Faris este de parere ca lansarea de noi facilitati video pentru telefonul mobil va incuraja crearea de noi tipuri de comunitati, dar se teme de izolarea produsa de computere si playerele digitale iPod.
Totodata, in cadrul conferintei 3GSM, unii dintre cei mai mari operatori de telefonie mobila din lume, Vodafone, France Telecom, Deutsche Telekom, Telefonica, Hutchinson Whampoa, Telecom Italia si Cingular ar putea prezenta o solutie alternativa pentru motoarele de cautare mobile detinute de Google si Yahoo, in incercarea de a-si asigura o cota din piata publicitatii asociate serviciilor de cautare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO