Business Hi-Tech

Orange a adus un director financiar din Franta care a avut pe mana un business de 22 mld. euro

27.05.2010, 23:34 193

Ludovic Pech, 40 de ani, vicepresedinte al grupului FranceTelecom pe o linie de business cu venituri anuale de 22 mld. euro,a fost numit la 1 mai director financiar al Orange Romania, undel-a inlocuit pe Pierre Yves Janin, care ocupa aceasta functie dinanul 2005. Orange, cel mai mare operator de telefonie mobila dinRomania dupa venituri si numarul de clienti, este detinut de grupulFrance Telecom.

Absolvent al unei scoli superioare de comert si al unui MBA laESCP Europe, Pech lucreaza din 1994 in cadrul grupului FranceTelecom. El a lucrat in perioada 1994-1998 ca auditor siconsultant, perioada in care a fost implicat in schimbareaproceselor de business ale companiei.

In perioada 1998-2000, el a fost director de dezvoltareinternationala al Wanadoo - furnizorul de servicii internet alFrance Telecom. Din aceasta pozitie el a lucrat la achizitia sidezvoltarea de furnizori de servicii internet in Europa, OrientulMijlociu si Africa. El a raspuns de monitorizarea pietelor,evaluari ale firmelor achizitionate, coordonarea procedurilor dedue dilligence si de negocierile cu vanzatorii. Ulterior, Pech afost timp de sase ani de zile directorul financiar al FranceTelecom Spania. Responsabilitatile lui au inclus contabilitatea,controlul, planificarea strategica, dezvoltarea businessului,administrarea achizitiilor sau managementul cashului.

Inainte de a veni in Romania, Pech a fost timp de aproape patruani vicepresedinte al France Telecom, responsabil de un business cuvenituri de 22 de miliarde de euro anual, respectiv de diviziainternationala de telefonie fixa si internet a grupului.Responsabilitatile lui Pech au inclus supervizarea programelor deimbunatatire, planificare si modelare a businessului.

Ludovic Pech, care a venit in Romania odata cu expirareamandatului fostului director financiar al Orange, va avea un mandatdificil, de a contribui la mentinerea Orange pe primul loc in topuloperatorilor locali telecom, in conditiile unei competitii durecombinate cu scaderea consumului pe fondul recesiunii si alprogramelor de austeritate guvernamentale.

Pe langa competitia umar la umar cu divizia locala a grupuluiVodafone, Orange are in fata si o implicare tot mai puternica agigantului Deutsche Telekom in conducerea companiilor Romtelecom,Cosmote (inclusiv Zapp) si Germanos - pe care le controleaza prinintermediul grupului elen OTE.

Schimbarea directorului financiar este a doua schimbareimportanta din ultimul an din garnitura de manageri a OrangeRomania, dupa ce Thierry Millet, fost director comercial, a devenitla jumatatea anului trecut CEO al companiei. Veniturile Orange, celmai mare operator de telefonie mobila din Romania, au scazut cu10,2% in primul trimestru fata de aceeasi perioada a anului trecut,la 237 milioane de euro, in timp ce numarul clientilor companieis-a majorat in acest interval cu 7%, la 10,809 milioane. Venituriledin servicii telecom ale companiei au fost de 214 mil. euro, inscadere cu 11% fata de anul trecut. Singurul segment al veniturilorcare nu a inregistrat o scadere a fost cel al serviciilor de datesi internet: Orange a incasat aproximativ 30 mil. euro si in T12010 si in T1 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO