Business Hi-Tech

Piata de telefonie fixa alternativa ar putea creste la 54 mil. euro

Piata de telefonie fixa alternativa ar putea creste la 54 mil. euro

Dan Georgescu, presedintele ANRC

22.08.2006, 21:21 26

Cota cumulata a operatorilor de telefonie fixa alternativa ar putea depasi 20% din intreaga piata locala de profil, la sfarsitul anului, daca ritmul de crestere actual al operatorilor alternativi se va mentine, a declarat pentru ZF Dan Georgescu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementarea in Comunicatii.
"Cota de piata a acestor furnizori a crescut de la 4,1% in primul semestru al anului 2005 la aproximativ 10% la sfarsitul anului trecut. Comparativ, in Marea Britanie, la 20 de ani de la liberalizarea pietei, cota de piata a alternativilor era de aproximativ 18% in octombrie 2005", a precizat Georgescu.
Nicolae Oaca, analist telecom, sustine ca la un venit anual mediu de 70 de euro pe abonat conectat la operatorii alternativi, rezulta o piata de aproximativ 18 milioane de euro in 2005. Pentru anul in curs, Oaca se asteapta ca valoarea pietei sa creasca de circa trei ori.
El considera ca este greu de vorbit in acest moment de profitabilitate in telefonia fixa oferita de operatorii alternativi, mai ales ca unii operatori din piata, precum RCS&RDS, isi atrag foarte multi clienti prin gratuitati. "Nu stiu daca astazi telefonia fixa este profitabila. Oricum, impachetarea cu alte servicii, precum cablu TV si Internet, pare sa fie reteta succesului", a explicat Oaca. El a adaugat ca firmele care ofera astazi gratuitati vor fi nevoite sa treaca la o afacere lucrativa, adica sa impuna tarife bazate pe costuri.
"Este clar ca utilizatorii sunt din ce in ce mai sofisticati si au necesitati de comunicare tot mai variate si complexe. Este normal deci ca furnizorii sa se orienteze tot mai mult catre oferirea de pachete inovative sau pachete integrate de servicii", crede seful ANRC.
El considera chiar ca piata de telefonie fixa ar putea creste per total, fara a se limita la operatorii alternativi. "Pe piata romaneasca, numarul total al abonatilor la telefonia fixa a inregistrat o evolutie usor ascendenta, rata de crestere in perioada decembrie 2002 - decembrie 2005 fiind de 4,17%, in timp ce in alte tari din Europa numarul abonatilor la servicii de telefonie fixa scade constant in ultimii ani", a declarat Georgescu.
Un alt indiciu semnificativ in legatura cu posibila crestere in continuare a pietei este diferenta de penetrare la nivelul populatiei. "In comparatie cu Romania, care avea la sfarsitul anului trecut o rata de penetrare de 20,3%, tarile membre ale Uniunii Europene atingeau un nivel mediu al ratei de penetrare a telefoniei fixe de 46% la sfarsitul lui 2005", explica Georgescu.
Baza de crestere a operatorilor alternativi a fost constituita fie din fosti clienti ai Romtelecom, fie din segmentele cererii neexploatate ale ofertei Romtelecom, considera Georgescu. "Toate aceste segmente pot ramane motoare viabile de crestere in viitor", a adaugat oficialul ANRC.
Oaca vede ca motor de dezvoltare a telefoniei fixe in primul rand cresterea nivelului de trai, dar si posibila interventie a statului in dezvoltarea de infrastructuri in zone rurale si subventionarea accesului la serviciile telefonice.
Principalii jucatori in piata telefoniei fixe alternative, RCS&RDS si UPC, nu au dorit sa comenteze in legatura cu acest subiect. RCS&RDS are 550.000 de clienti pentru telefonia fixa, iar UPC 45.000 de abonati la serviciile de telefonie. Cele doua companii ofera si servicii de acces la Internet, cablu TV si televiziune prin satelit.
Romtelecom este principalul operator local de telefonie fixa, cu 3,85 de milioane de abonati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO