Business Hi-Tech

Piata de telefonie mobila: traficul de mesaje multimedia s-a prabusit in primul semestru

Piata de telefonie mobila: traficul de mesaje multimedia s-a prabusit in primul semestru
15.12.2008, 18:23 51

Numarul de mesaje multimedia (MMS) - imagini, sunete, clipuri - trimise in primul semestru din acest an de clientii operatorilor locali de telefonie mobila a scazut cu aproape 60% fata de aceeasi perioada a anului trecut, companiile pierzand astfel venituri de peste un milion de euro, conform datelor dintr-un raport publicat de Autoritatea Nationala pentru Comunicatii (ANC).

Numarul de mesaje MMS trimise in S1 2008 a fost de 6,9 milioane, fata de 16,3 milioane in aceeasi perioada a anului trecut.
La un tarif mediu de aproximativ 0,14 euro/MMS rezulta ca operatorii nu au mai facturat servicii de aproximativ 1,3 mil. euro, ca urmare a scaderii pietei. Printr-un mesaj MMS, un utilizator poate transmite si imagini sau fisiere audio, atasate unui text.
Pe de alta parte, numarul de mesaje text transmise de clientii operatorilor locali de telefonie mobila a continuat sa creasca, ajungand la 1.789 milioane in prima jumatate a acestui an, cu aproape 20% mai mult decat in aceeasi perioada a anului trecut.
Veniturile din mesajele SMS facturate de operatori in prima jumatate a anului au fost de aproximativ 90 mil. euro, daca luam in considerare un tarif mediu de 0,05 euro/SMS.
Dupa serviciile de voce, mesajele scrise sunt considerate cea mai de succes aplicatie a telefoniei mobile.
Dupa o perioada de stagnare, apelurile video intre utilizatorii serviciilor 3G furnizate de companiile Orange si Vodafone au inregistrat o crestere, pana la 1,1 milioane de minute de apeluri video in prima jumatate a acestui an.
Serviciul de apeluri video este functional in prezent doar in interiorul si intre retelele Orange si Vodafone. Veniturile generate de acest serviciu sunt modeste in raport cu cele generate de mesajele SMS. La un tarif mediu de circa 0,17 euro/minut de apel video, rezulta ca cei doi operatori au obtinut in primul semestru aproximativ 0,2 mil. euro din acest serviciu. Serviciul este disponibil doar pentru clientii Orange si Vodafone care au telefoane mobile compatibile si care activeaza serviciile de date necesare.
In ceea ce priveste numarul de abonati care utilizeaza serviciile de internet pe mobil, acesta a ajuns la 7,9 milioane in iunie 2008, conform datelor ANC.
La finele primului semestru din 2006, 4,4 milioane de abonati aveau activat serviciul WAP (Wireless Access Protocol), care permite accesarea internetului de pe mobil.
Datele ANC privind structura apelurilor initiate de pe telefonul mobil arata ca aproape nimic nu s-a schimbat pe piata in ultimii doi ani.
Astfel, peste 80% din apelurile initiate de pe un telefon mobil au ca destinatie un utilizator al aceleiasi retele. Mai mult, acest procent a crescut constant in perioada 2006 - 2008, demonstrand ca strategiile tarifare ale marilor jucatori de pe piata au dat rezultate, concentrand cea mai mare parte a apelurilor in interiorul retelei.
Apelurile realizate in interiorul retelei presupun cele mai mici costuri pentru operatori si aduc o marja de profit importanta.
Cei mai mari jucatori de pe piata locala de telefonie mobila sunt Orange (10,2 mil. utilizatori), Vodafone (9,5 milioane utilizatori) si Cosmote (5,2 milioane utilizatori).
Mai mult, in primul semestru din acest an, ponderea apelurilor realizate dintr-o retea mobila catre o retea mobila a atins cel mai scazut nivel din ultimii doi ani. Astfel, in S1 2008 ponderea apelurilor catre alte retele mobile a fost de 13,3% din total, fata de 15,8% in aceeasi perioada a anului 2006. Apelurile catre retele de telefonie fixa sau retele internationale au o pondere nesemnificativa, de mai putin 5% din totalul traficului de voce.
Telefonia mobila a continuat sa castige teren in raport cu telefonia fixa, numarul de abonati mobili fiind la finele lunii iunie 2006 pentru prima oara de doua ori mai mare decat al celor din telefonia fixa. Astfel, in S1 2008 cei cinci operatori de telefonie mobila aveau 8,6 milioane de abonati, fata de 4 milioane de abonati la telefonia fixa.
Romanii au continuat sa vorbeasca mai mult la telefonul fix decat la mobil, din punctul de vedere al duratei medii a unei convorbiri, arata datele ANC. Astfel, in primul semestru al acestui an durata medie a unei convorbiri de pe telefonul fix a fost de 2,41 minute, in crestere cu 12% fata de anul 2006. Durata medie a unei convorbiri de pe telefonul mobil a fost in S1 2008 de 1,54 minute, in crestere cu 21% fata de aceeasi perioada din 2006.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO