Business Hi-Tech

Piata procesoarelor analogice, 6,4 mld. $

28.08.2006, 18:52 20

PiaTa mondiala a procesoarelor analogice se va cifra anul acesta la aproximativ 6,4 mld. $ (5 mld. euro), in crestere cu 13% fata de anul trecut, conform unui studiu realizat de compania de cercetare Gartner.
Acest tip de procesoare este insa privit cu un interes scazut de catre utilizatori, in comparatie cu procesoarele digitale care sunt incorporate in playere digitale, telefoane mobile sau console video, scrie CNet News.
Pe de alta parte, peste 100 de companii din SUA, printre care jucatori mari precum Texas Instruments, Interstil, National Semiconductor, Linear Technology, Maxim Integrated Products sau Analog Devices, utilizeaza astfel de procesoare. In plus, cresterea pietei procesoarelor analogice va fi anul acesta mai mare decat cea a pietei totale a procesoarelor, in comparatie cu anul trecut, sustin analistii companiei de cercetare Gartner. Daca vanzarile de procesoare analogice sunt estimate sa creasca cu 13% anul acesta, piata de semiconductori, estimata la 260 mld. $ (202,8 mld. euro) in 2005, va creste cu 11%.
Cererea pentru procesoarele care administreaza consumul de energie, care reprezinta aproximativ 50% din piata procesoarelor analogice, creste mult mai rapid decat intreaga piata de procesoare, propulsata de necesitatea inlocuirii procesoarelor energofage cu unele profitabile si de dezvoltarea industriei gadget-urilor portabile.
"In urmatorii 3-5 ani, combinarea acestor doi factori va duce la o crestere a industriei specializate mult mai rapida decat piata in sine", a declarat David Heacock, executiv in cadrul Texas Intruments. Factorul principal care a condus la cresterea segmentului este, dupa parerea analistilor, cererea tot mai mare pentru telefoane mobile, playere digitale sau laptop-uri.
Stephan Ohr, analist al Gartner, estimeaza ca piata procesoarelor analogice destinate telefoanelor mobile, estimata la 1,1 mld. dolari (0,8 mld. euro), se va tripla la 3,4 mld. $ (2,6 mld. euro) pana in 2010.
De asemenea, Ohr considera ca vanzarile pentru procesoarele analogice pentru PC-uri si servere va creste cu 11,8% pana in 2010, comparativ cu anul trecut.
"Insa competitia tot mai mare pe piata si capacitatea de productie a companiilor va conduce la scaderea preturilor si chiar si a profiturilor, in ciuda cresterii vanzarilor", a concluzionat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO