Business Hi-Tech

Piata serviciilor video pe mobile va ajunge la 4,5 mld. euro

15.09.2006, 19:07 12

Warner Music si Sony BMG dau tonul unui nou curent, creand divizii care fac jocuri pentru telefoanele mobile.
In incercarea continua de extindere a ariilor de promovare si de generare de noi venituri industria muzicala devine tot mai creativa in utilizarea telefoniei mobile. Astfel ca, dupa tonurile de apel, casele de productie fac trecerea la jocuri si filme pentru telefoanele mobile.
Warner Music Group a introdus recent primul sau joc video pentru telefoanele mobile din retele T-Mobile si Verizon Wireless, scrie presa internationala. Jocul este inspirat de senzatia hip-hop T.I., iar oficialii companiei au afirmat ca vor continua seria jocurilor inspirate de vedete ale muzicii, indiferent de gen. In mod similar, Hudson Entertainment, un gigant al jocurilor pentru telefoanele mobile, produce jocuri inspirate de trupe precum D12 sau Bob Marley. Intre timp, pentru prima data de la lansarea televiziunii mobile, Capitol Records impreuna cu Sprint Nextel si GoTV vor promova albumul de debut al trupei Panic Channel. Partner Retail Entertainment & Design, compania care produce continutul video, a declarat ca pregateste materiale similare cu debutul solistei Black Eyed Peas, Fergie.
Pentru marile companii a devenit o moda prezenta pe piata telefoniei mobile. Televiziunea mobila si jocurile detin toatele "ingredientele" unui business in plina ascensiune. Conform grupului de cerccetari Infonetics, piata globala a serviciilor video pentru telefoanele mobile va inregistra o crestere de aproape 12.000%, de la 46,6 mil. dolari (36 mil. euro) din acest an la 5,6 mld. dolari (4,5 mld. euro) pana in 2009. Alti analisti sunt de parere ca industria jocurilor pentru telefoanele mobile va ajunge de la 2,4 mld. dolari (1,9 mld. euro), cat se asteapta in acest an, la 7,2 mld. dolari (5,6 mld. euro) pana in 2010, scrie presa internationala.
Pentru a atinge aceste cifre, industria telefoniei mobile se indreapta catre marcile de divertisment renumite pentru a capta atentia si incuraja vanzarile in noul curent. Unul dintre motivele succesului soneriilor de apel este acela ca utilizatorii cunosc destul de bine materialul pe care il cumpara, intrucat au ascultat deja melodia originala, ceea ce nu se poate afirma in cazul jocurilor video.
"Singurele lucruri care trebuie create sunt un nume, o descriere succinta si pretul", a afirmat Mike Samachisa, COO al Hudson Entertainment. Produsele care includ nume recunoscute inregistreaza mai multe vanzari. "Este exact precum distribuirea unui solist intr-un film. Este generata de dorinta de a conecta audienta segmentului din muzica cu o noua platforma", a declarat el. Marcile de productie profita de acest avantaj si incep sa publice si sa distribuie materialele direct prin servicii wireless, la fel ca in cazul tonurilor de apel.
Warner Music si Sony BMG si-au lansat propriile divizii de publishing pentru jocurile mobile, in loc sa ofere licente unor producatori de jocuri de pe piata. Acelasi este si cazul Universal Music Group, care se afla in parteneriat cu Vivendi Universal Games pentru acelasi segment. Sony BMG a inceput deja sa produca jocuri mobile fara legaturi cu showbiz-ul, precum "The Shroud" - o vanatoare "real-life" de comori care utilizeaza tehnologia GPS, dar fara nicio conexiune cu lumea muzicii.
In plus, companiile producatoare maseaza o multitudine de clipuri pe care se asteapta sa le distribuie prin intermediul telefoanelor mobile in viitorul apropiat, telefonia mobila devenind cel de-al treilea mediu de difuzare a clipurilor video, alaturi de televiziunea clasica si tehnologia video disponibila pe Internet.
Alaturi de clipurile video, vor fi disponibile pe telefoanele mobile atat performante live, cat si interviuri. Dar televiunea mobila si jocurile video nu reusesc sa capteze acelasi trafic pe care il inregistreaza tonurile de apel. Cheia succesului, este de parere George White, vice-presedinte al Warner Music, consta in directionarea fanilor care cumpara soneriile de apel catre continutul video al aceluiasi artist.
"Suntem entuziasmati de intersectarile din piata ale celor doua categorii, deviind traficul de la un ton de apel de promovare la un joc", a afirmat White citat de presa internationala.
"Acesta este un element care, credem noi, il vom putea adauga acestei categorii si este un subiect la care lucram cu partenerii nostri."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO