Business Hi-Tech

Pierderi de 8 mld. euro pentru Vodafone

30.05.2007, 18:50 13

Compania britanica Vodafone, cel mai mare operator de telecomunicatii din lume, a inregistrat, in anul fiscal incheiat la 31 martie, un profit inainte de impozitare, de deducerea dobanzilor, deprecierilor si amortizarilor (EBITDA) de 11,96 mld. lire sterline (23,72 mld. dolari, 17,63 mld. euro), in crestere cu 1,6% fata de anul anterior.
Totodata, compania a raportat o pierdere peste asteptarile analistilor de 5,43 mld. lire sterline (8 mld. euro), in timp ce veniturile au atins 31,1 mld. lire sterline (45,8 mld. euro), in crestere cu 6%.
Vodafone a raportat pentru anul fiscal anterior pierderi in valoare de 21,9 mld. lire sterline (32,23 mld. euro). Potrivit companiei, in urmatoarea perioada, presiunile se vor mentine asupra marjelor de profitabilitate de pe principalele piete europene ale grupului, pe fondul cresterii concurentei.
Achizitiile de pe pietele emergente au fortat si deprecierea marjei de profit, care a scazut de la 39,6% la 38,7%.
Arun Sarin, directorul executiv al Vodafone, a manifestat un intereres crescut pentru achizitii in aceste zone, compania platind anul trecut 4,55 mld. dolari (3,3 mld. euro) pentru operatorul turc Telsim Mobil Telekomunikasyon Hizmetleri.
Reprezentantii Vodafone declarau anul trecut ca intentioneaza ca in urmatorii trei ani sa scada costurile cu pana la 264 mil. lire sterline (390 mil. euro) prin consolidarea unor servicii tehnologice.
Pe langa planurile de extindere catre pietele emergente, Sarin a mai promis ca Vodafone va pune accent pe inovatie si va renunta la operatorii unde nu detine o participatie majoritara.
In ciuda unor critici venite din interiorul companiei, el a organizat Vodafone in 2006 in trei divizii - una pentru Europa, una care acopera pietele emergente si o a treia responsabila pentru noi tehnologii.
Pentru anul fiscal curent, Vodafone prognozeaza venituri de 33,3 - 34,1 mld. lire (49,1 - 50 mld. euro), respectiv un profit operational in conditii comparabile de 9,3 - 9,8 mld. lire (13,7 - 14,4 mld. euro).
Cotatia actiunilor Vodafone a atins, saptamana trecuta, un nou record al ultimului an, de 154,6 pence, evolutie influentata de lansarea unei oferte de achizitie pentru concurentul american Alltel, de catre un fond de investitii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO