Business Hi-Tech

Raportul Venture in Eastern Europe 2023: Investitorii străini au fost interesaţi de start-up-urile româneşti în 2023

Raportul Venture in Eastern Europe 2023: Investitorii...

Autor: Alexandra Cepăreanu

14.02.2024, 12:00 92

Pentru România, anul 2023 a fost unul de interes pentru investitorii străini, iar start-up-urile româneşti au reuşit să stabilească un trend ascendent, arată rezultatele raportului „Venture in Eastern Europe“ care urmăreşte investiţiile în start-up-uri din 19 ţări est-europene, stabilind care sunt cele mai mari tranzacţii, cele mai de interes industrii sau care sunt start-up-urile cu cea mai mare creştere şi potenţial din ultimii ani. Astfel, cu un volum total de 129,6 milioane de euro, tranzacţiile din România au depăşit pragul de 100 de milioane de euro pentru al treilea an consecutiv, în creştere cu 27,4% faţă de anul precedent şi în ciuda unei uşoare scăderi a numărului de tranzacţii. „Credem în capacitatea Europei de Est de a păşi pe scena mondială a start-up-urilor şi a capitalului de risc şi de a se diferenţia în industria companiilor de tehnologie la nivel global. Acest rol emergent al Europei de Est a fost demonstrat în mod repetat prin ascensiunea start-up-urilor cu ADN est-european, care au devenit unele dintre cele mai de succes companii la nivel mondial, precum Skype, Wise, Pipedrive sau Bolt“.

„Acestora se alătură şi o listă de companii tehnologice care s-au extins internaţional şi au devenit unele dintre cele mai folosite produse sau soluţii, precum UiPath şi Bitdifender, născute în România şi multe altele din regiune (...)“, a spus Alexandru Agatinei, CEO al How to Web. De asemenea, inteligenţa artificială (AI) a reprezentat cea mai de interes tehnologie de pe teritoriul românesc, cele mai mari investiţii fiind în start-up-urile FlowX.AI, DRUID şi Creatopy potrivit raportului „Venture in Eastern Europe“, aflat la prima ediţie regională, realizat de How to Web, în parteneriat cu BCR Seed Starter şi susţinut de Underline Ventures.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO