Business Hi-Tech

Rezultatele slabe pun presiune mai mare pe şefii Nokia

22.07.2010, 23:30 53

Nokia, cel mai mare producător de telefoane mobile din lume, aobţinut în al doilea trimestru un profit de 227 mil. euro, înscădere cu 40% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, ceeace a crescut presiunile asupra şefului companiei, Olli-PekkaKallasvuo, care ar putea fi înlocuit, relatează Bloomberg.

Analiştii estimaseră un profit de 285 mil. euro. Vânzărilecompaniei finlandeze au crescut la 10 mld. euro. Lui Kallasvuo i sereproşează că nu a lansat, de când a fost numit CEO în urmă cupatru ani, niciun telefon care să fie concurent iPhone, telefonulmobil produs de Apple, unul dintre cele mai vândute terminalemobile din lume. Valoarea de piaţă a companiei a scăzut cu 60 mld.euro de la lansarea iPhone în 2007. Presa internaţională a scris căNokia caută înlocuitorul pentru actualul CEO. "Nokia are nevoie deschimbări strategice pentru a rezolva aceste probleme, pe carele-ar putea implementa între şase luni şi un an", a declaratPatrick Standaert, analist la grupul financiar american MorganStanley.

Kallasvuo a declarat pentru presa americană că speculaţii cuprivire la înlocuirea sa trebuie să înceteze deoarece afecteazăimaginea companiei. "Au existat multe speculaţii cu privire la mineşi poziţia mea în ultimele săptămâni care nu sunt bune pentruNokia", a spus el.

Potrivit companiei de cercetare Gar tner, vânzările desmartphone-uri au cres cut cu 50% în primul trimestru al an u lui.În aceeaşi perioadă vânzările de smart phone-uri Nokia au scăzut cu4%. Com pa nia finlandeză are o cotă de 40% pe pia ţa mondială atelefoanelor mobile, însă do minaţia grupului finlandez este înprezent asigurată de modelele mai puţin com plexe, ieftine, cumarje de profit limitate. Nokia are în România o fabrică la Jucu,judeţul Cluj, unde peste 4.000 de angajaţi asamblează telefoanepentru export. Finlandezii au obţinut anul trecut un profit de 37,6mil. euro, la afaceri de 1,027 mld. euro în România.

Despre Nokia

  • este al doilea exportator din România după Dacia
  • a avut anul trecut afaceri de peste un miliard de euro şi unprofit de 37,6 milioane de euro
  • are peste 4.000 de angajaţi la fabrica de la Jucu, judeţulCluj, unde se asamblează telefoane

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO