Business Hi-Tech

Sezon de transferuri si retrageri la gigantii IT

27.11.2003, 00:00 19

Mai multi oficiali ai Hewlett-Packard si-au dat demisia in ultimele zile pentru a pleca la companii precum Nokia sau EMC, in timp ce Microsoft a pierdut de asemenea recent mai multi responsabili, alti oameni cu functii de raspundere hotarand sa iasa la pensie.
Unul din artizanii fuziunii Compaq-HP, executivul Jeffrey Clarke, a anuntat ca pleaca de la Hewlett-Packard, din motive personale. Un candidat redutabil la functia de director financiar, Clarke a spus ca demisia sa a fost cauzata de decizia conducerii HP de a-l mentine pe postul de CFO ( director financiar) pe Bob Wayman. "Acela era postul pe care il doream, dar el nu este disponibil", a precizat Clarke, adaugand ca a primit deja oferte atractive din partea altor companii.
Demisia sa a venit la scurt timp dupa ce mai multi oficiali ai companiei au anuntat brusc plecarea din functiile de conducere pe care le detineau. Webb McKinney, care  l-a secondat pe Clarke in cadrul echipei care a condus fuziunea, a decis brusc sa se pensioneze, iar Susan Bowick, vicepresedinte al HP, care se ocupa de resurse umane, a anuntat saptamana trecuta ca iese la pensie. Un alt vicepresedinte al companiei, Mary McDowell, care demisionase tot din motive personale, a anuntat ca a batut palma cu Nokia, unde va fi tot vicepresedinte, fiind responsabila cu divizia "enterprise solutions" a producatorului de echipament pentru telefonia mobila. In cursul lunii noiembrie, HP a mai pierdut un vicepresedinte, Howard Elias, care s-a mutat pe un fotoliu similar la compania EMC, producator de solutii de stocare a datelor. Tot in noiembrie, managerul diviziei de consultanta si integrarea sistemelor de la HP Services, Rene Schuster, si-a dat demisia, iar Jim Kent, vicepresedinte al HP Services a anuntat ca va iesi la pensie.
Majoritatea oficialilor demisionari sau iesiti la pensie au lucrat in cadrul companiei Compaq, noteaza presa americana. Analistii spun ca in cazul lui McKinney (58 de ani) si Bowick (55 de ani) a fost vorba de decizii personale, ei fiind trecuti de varsta pensionarii. Pe de alta parte insa, demisia lui Clarke si a responsabililor tineri ai companiei, pare sa faca parte din politica HP de a reduce numarul membrilor echipei de conducere, odata incheiata fuziunea, spun specialistii din domeniu. "Unele demisii sunt absolut inevitabile in astfel de situatii", a spus un analist al Goldman Sachs. Analistii au mai notat de asemenea ca notele de demisie ale tinerilor au fost departe de textul formal in cazul despartirilor amiabile, in care angajatul multumeste companiei, iar conducerea ii ureaza succes.



Plecari si de la Microsoft
Gigantul software Microsoft a pierdut de asemenea in ultimele zile o serie de resposnabili de rang inalt, care au decis sa urmeze "noi oportunitati in cariera". Mike Sinneck, vicepresedinte si coordonator al diviziei de servicii, a anuntat ca paraseste Microsoft din motive personale. El venise in 2002 de la gigantul IT IBM. De asemenea, seful diviziei care se ocupa de pachetul Office, Joe Eschbach, a anuntat ca paraseste Microsoft tot dupa aproape un an de cand a venit la gigantul software. Directorul diviziei de software pentru echipamente mobile, Juha Chistensen, a comunicat si el ca a decis sa isi formeze propria companie, parasind astfel Microsoft. Gigantul software a castigat insa un om de valoare de la unul din principalii sai adversari, Sun Microsystems: Barbara Gordon a devenit vicepresedinte Microsoft, responsabila cu primii 50 de clienti-companii.
dan.dragomir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO